Egjiptianët po Ndërtojnë një Kamp Gjigant Jashtë Gazës – Mur & Infrastrukturë për të Mirëpritur Palestinezët

/

Fotot satelitore tregojnë se puna po përparon me një ritëm shumë të shpejtë, pavarësisht garancive nga Kajro se është vetëm një rezervë.

Të bllokuar janë palestinezët në Rripin e Gazës në veri dhe lindje, ku është Izraeli, por edhe në perëndim nga deti.

E vetmja dalje, ajo në jug të Gadishullit Sinai, ka qenë gjithmonë e kontrolluar nga Egjipti, i cili tani po shkon një hap më tej duke ndërtuar një mur.

Fotot satelitore tregojnë gjithashtu autoritetet egjiptiane duke pastruar një zonë të madhe pranë kufirit që mund të presë – përkohësisht ose jo – një numër të madh refugjatësh.

Këto janë veprime që po ndodhin ndërkohë që Izraeli po përgatitet për një sulm tokësor në sektorin jugor të Rripit të Gazës, në Rafah. Qindra mijëra njerëz janë strehuar në qytet nga pjesa veriore e Rripit të Gazës, e cila është pastruar nga ushtria izraelite.

raffah-crossing-0
Me dhjetra automjete në pritje
raffah-crossing-2

Egjipti ka ndërtuar më shumë se 3km mur në ditët e fundit. Këtë ka zbuluar një hetim i BBC-së nga imazhet satelitore.

Ndërsa rreth 800 metra mur ishte i dukshëm më 14 shkurt, imazhet më të fundit tregojnë se tani janë ngritur më shumë se 4km. Muri duket se po ndërtohet njëkohësisht në tre vende, ndërsa dallohen edhe makineritë e ndërtimit.
Pamjet tregojnë egjiptianët duke pastruar një sipërfaqe prej 16 kilometra katrorë që nga fillimi i shkurtit, por puna është zgjatur edhe ditët e fundit.

Autoritetet egjiptiane thonë se nuk ka asnjë dispozitë për palestinezët e zhvendosur dhe se zona është menduar si një qendër logjistike për dërgimin e ndihmave.

sinai_1
sinai_2
sinai_3

Megjithatë, dëshmitarët okularë thonë se puna teknike është shumë e madhe dhe se nuk është dëgjuar asgjë për krijimin e një qendre furnizimi.

Që nga fillimi i luftës në Gaza, pas sulmit të Hamasit ndaj Izraelit më 7 tetor 2023, Egjipti ka deklaruar me vendosmëri se nuk do t’i hapë kufijtë e tij për refugjatët. Egjipti ka mbajtur këtë qëndrim, siç vëren BBC, sepse nuk dëshiron të duket bashkëfajtore në shpërnguljen në shkallë të gjerë të palestinezëve, por edhe për shkak të shqetësimeve ekonomike dhe të sigurisë.

Kampi gjigant në shkretëtirën e Sinait.

Në të njëjtën kohë, siç zbuloi “Wall Street Journal” më 8 shkurt, autoritetet egjiptiane po ndërtojnë një kamp të madh, të rrethuar me mure të larta betoni, në shkretëtirën e Sinait.

Kajro është e shqetësuar për një eksod të mundshëm masiv nga Rripi i Gazës kur ushtria izraelite të fillojë një ofensivë tokësore në Rafah, shpjegon raporti.

Gazeta, duke cituar zyrtarë dhe ekspertë egjiptianë, tha se rreth 100.000 njerëz mund të strehohen në tenda në këtë kamp, ​​i cili është jo shumë larg kufirit me Rripin e Gazës.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Diabolikja në Sistemin e Arsimit - Largoni Fëmijët nga Tableta, Celulari & Rrjetet Sociale

Next Story

Gafa Gjermane në Detin e Kuq

Latest from Info