Kaos në Fluturimet në Europën Lindore

/

Kaos në fluturimet në Europën Lindore për shkak të një vale ndërhyrjesh masive në sistemet GPS: Estonia “vë gishtin” mbi Rusinë.

Shumica e ndërhyrjeve ndodhin në Balltik.

Më shumë se 1.600 avionë kanë qenë viktima të bllokimit të rëndë të sistemeve të navigimit GPS dhe mediat perëndimore raportojnë se bllokimi ka shumë të ngjarë të ketë origjinën nga Rusia.

Avionët civilë që fluturojnë mbi dhe Detit Baltik në Europën veriore thuhet se kanë përjetuar probleme serioze teknike për shkak të ndërhyrjes që filloi të dielën (24/3/2024) dhe vazhdoi deri më sot, me 1,614 avionë, kryesisht civilë, që raportuan probleme që prej ditës së diel.

Edhe pse shumica e ndërhyrjeve ndodhën me avionët që fluturonin brenda FIR polak, ndërhyrje ndodhi edhe me avionët që fluturonin në hapësirën ajrore të Gjermanisë, Danimarkës, Suedisë, Letonisë dhe Lituanisë.

Veçanërisht, disa ndërhyrje duket se po ndodhin në Bjellorusi, një aleat i vendosur rus, por edhe në Kaliningrad, provinca ruse e ndarë nga kontinenti, nga deti dhe toka.

Avionët duket se kanë përjetuar bllokime të sistemeve të tyre GPS, gjë që mund t’i ngatërrojë pilotët pasi kjo mund t’i bëjë ata të besojnë se janë në një vend tjetër nga ku ndodhen në të vërtetë, megjithëse të gjithë avionët civilë kanë garanci të tjera për transportin e tyre.

Shefi i forcave të armatosura të Estonisë Martin Harem ka pohuar se presidenti rus Vladimir Putin po përdor sisteme elektronike top-sekret për të bllokuar sinjalet GPS në avionë dhe anije, të cilat sipas tij mund të shkojnë në përplasje.

Sipas Harem, Putini po bën kërdinë në të gjithë Bashkimin Europian (BE) duke bllokuar teknologjinë GPS përgjatë krahut lindor të NATO-s. Pjesa më e madhe e përfshirjes duket të jetë e përqendruar në gjysmën veriore të Polonisë dhe ujërat midis Polonisë dhe Suedisë.

Finlanda po raporton gjithashtu probleme me sistemin e saj të udhëzimit GPS për trafikun ajror dhe detar, së bashku me probleme të izoluara në Letoni dhe Lituani.

“Ajo që ne kemi parë është një mosfunksionim i GPS për anijet dhe udhëtimet ajrore”, tha Harem.

“Dhe me të vërtetë nuk e dimë nëse Rusia dëshiron të arrijë diçka specifike me ta apo thjesht po përpiqet të testojë pajisjet e saj”, tha kreu i forcave të armatosura estoneze për të përfunduar me fjalët: “Por sigurisht, askush nuk duhet të sillet kështu, veçanërisht kur është në luftë me një vend fqinj”.

Previous Story

Teknikat e Kontrollit të Mendimit & Mashtrimit nga Media (Elitat)

Next Story

Josep Borrell: "Nuk i Ndihmojmë Ukrainasit Sepse i Duam, por që SHBA të mos Humbasë Hegjemoninë e Saj"

Latest from Info