“Crash” i Sigurtë Financiar

/

Do të kemi një ulje anormale të bursave në një moment. Kështu që do të inkurajonim të gjithë që të përgatiten për “uljen anormale” që po afrohet shpejt, sepse do të jetë jashtëzakonisht e dhimbshme për të papërgatiturit.

Në Wall Street, Ellen Zendner është krye-ekonomistja e Morgan Stanley në SHBA dhe është ajo që e flet për këtë. Gjatë një interviste me CNBC, ajo paralajmëroi se “ndikimet më të forta nga politika monetare” do të kenë pasoja të mëdha për ekonominë amerikane në muajt e ardhshëm.

“Do të kemi një ulje anormale në një moment. Ju garantoj! Të gjithë po pyesim veten: Kur do të ndodhë kjo?” – tha ajo. “Ka efekte që akumulohen me kalimin e kohës dhe jemi në kampin ku nuk i kemi parë ende të gjitha efektet shtrënguese nga politika monetare”, shtoi ajo, duke iu referuar FED-it dhe ndikimit të rritjes së normës së interesit.

Efektet e rritjes së normave të interesit po ndihen me kalimin e kohës. Normat e larta të interesit kanë filluar të shkaktojnë shumë probleme dhe nëse normat e interesit nuk ulen së shpejti, niveli i goditjes që po përjetojmë, do të fillojë të rritet në mënyrë dramatike. Për fat të keq, FED nuk ka gjasa të ulë normat e interesit së shpejti, pasi inflacioni vazhdon të jetë më i lartë sesa pritej.

Inflacioni u rrit më së shumti këtë vit, krahasuar me masën e preferuar të FED, duke konfirmuar se pritet që normat e interesit nuk do të ulen deri në qershor.

I ashtuquajturi indeksi kryesor i shpenzimeve të konsumit personal (PCE), i cili përjashton çmimet e paqëndrueshme të ushqimit dhe energjisë, u rrit 0.4% midis dhjetorit dhe janarit.

Marko Kolanoviç, kryestrategu i tregut për JPMorgan Chase, beson se ekonomia e SHBA mund të shkojë drejt “një stanjacioni si ai i viteve 1970”.

Në një shënim analisti për klientët, kryestrategu i bankës Marko Kolanoviç paralajmëroi se ekonomia mund të largohet nga një skenar “Goldilocks”, në të cilin nuk zgjerohet ose tkurret shumë dhe të hyjë në një periudhë stanjacioni të ngjashëm me atë të përjetuar në vitet 1970.

“Duke iu rikthyer çështjes së regjimit makroekonomik të tregut, besojmë se ekziston rreziku që tregimi të kthehet nga Goldilocks në diçka si stanjiacioni i viteve 1970, me implikime të rëndësishme për shpërndarjen e aktivëve”, shkroi Kolanoviç.

Ekonomia sigurisht që është në stanjacion dhe inflacioni ka qenë jashtëzakonisht i lartë. Por tani kushtet kanë marrë një kthesë dramatike për keq, që në fillim të vitit 2024 dhe po shohim disa shenja shumë shqetësuese.

Për shembull, u befasova kur mësova se një fond pensional kanadez sapo shiti një aksion në një kullë zyre në Manhatan, për vetëm një dollar.

Fondet kanadeze të pensioneve kanë qenë ndër blerësit më pjellorë në botë të pasurive të paluajtshme, duke nisur një revolucion që ka frymëzuar planet e pensioneve në mbarë botën për t’i imituar ato. Tani më i madhi prej tyre, po ndërmerr hapa për të kufizuar ekspozimin e tij ndaj llojit më të rrezikuar të pronës, ndërtesat e zyrave.

Bordi i Investimeve të Planit Pensional të Kanadasë ka bërë tre marrëveshje me çmime të zbritura, duke shitur interesat e tij në një palë kulla të Vankuverit, një park biznesi në Kaliforninë Jugore dhe një projekt rizhvillimi në Manhattan, me aksionet e New York-ut të shkarkuar me një çmim vetëm 1 dollar. Në mënyrë shqetësuese, këto marrëveshje mund të jenë një shembull për investitorët e tjerë të mëdhenj që kërkojnë një rrugëdalje nga trazirat.

Bordi i Investimeve të Planit Pensional të Kanadasë kishte 29% të aksioneve në 360 Park Avenue South, Manhattan. Plani ishte rizhvillimi i kësaj prone, por në këtë pikë, perspektiva për ndërtesat e zyrave është aq e keqe sa që fondi i pensioneve thjesht donte që ajo të zhdukej. Dhe kështu i gjithë 29% e aksioneve u shit për një dollar të vetëm.

E mbani mend kemi shkruar se tregu po shkon drejt përplasjes më të keqe të pasurive të paluajtshme komerciale në histori? Epo ja, kjo është sesi duket një përplasje e tillë. Ndërkohë, punëdhënësit e mëdhenj në të gjithë Amerikën vazhdojnë të aplikojnë pushime masive nga puna.

Sot lexova se Electronic Arts po pushon nga puna rreth 700 punëtorë.

Një ditë tjetër, një tjetër raund pushimesh masive nga puna në industrinë e lojrave. Electronic Arts (EA) ka njoftuar se do të shkurtojë rreth 5% të fuqisë së saj punëtore, duke lënë pa punë rreth 700 njerëz. Gjithashtu anulon lojërat dhe mbyll të paktën një studio zhvillimi.

Citigroup po shkurton afro 300 vende pune në New York ndërsa vazhdon shkurtimet masive në një përpjekje për të ulur kostot, sipas dosjeve në Departamentin e Punës të Shtetit.

Rreth 239 punëtorë në filialin kryesor bankar, 44 nga njësia e saj e ndërmjetësve dhe tre nga krahu i saj teknologjik po shkurtohen, sipas Njoftimeve për Rregullimin dhe Rikualifikimin e Punëtorëve (WARNs) të paraqitura këtë javë.

Në fillim të janarit, kompania njoftoi se do të shkurtonte 20.000 role në “afatmesme”, si pjesë e një përpjekjeje ristrukturimi. Shkurtimet janë planifikuar të kursejnë kompaninë midis 2 dhe 2.5 miliardë dollarë.

Nuk kemi parë gjë të tillë që nga Reçesioni i madh i viteve 2008 dhe 2009.

Zero Hedge gjithashtu publikoi një listë me 50 pushime masive që kemi parë kohët e fundit.

 • 1. Everybuddy: 100% të fuqisë punëtore;
 • 2. Wisense: 100% të fuqisë punëtore;
 • 3. CodeSee: 100% të fuqisë punëtore;
 • 4. Twig: 100% të fuqisë punëtore;
 • 5. Twitch: 35% të fuqisë punëtore;
 • 6. Roomba: 31% të fuqisë punëtore;
 • 7. Bumble: 30% të fuqisë punëtore;
 • 8. Farfetch: 25% të fuqisë punëtore;
 • 9. Μακριά: 25% të fuqisë punëtore;
 • 10. Hasbro: 20% të fuqisë punëtore;
 • 11. LA Times: 20% të fuqisë punëtore;
 • 12. Wint Wealth: 20% të fuqisë punëtore;
 • 13. Finder: 17% të fuqisë punëtore;
 • 14. Spotify: 17% të fuqisë punëtore;
 • 15. Buzzfeed: 16% të fuqisë punëtore;
 • 16. Levi’s: 15% të fuqisë punëtore;
 • 17. Xerox: 15% të fuqisë punëtore;
 • 18. Qualtrics: 14% të fuqisë punëtore;
 • 19. Wayfair: 13% të fuqisë punëtore;
 • 20. Duolingo: 10% të fuqisë punëtore;
 • 21. Rivian: 10% të fuqisë punëtore;
 • 22. Washington Post: 10% të fuqisë punëtore;
 • 23. Snap: 10% të fuqisë punëtore;
 • 24. eBay: 9% të fuqisë punëtore;
 • 25. Sony Interactive: 8% të fuqisë punëtore;
 • 26. Expedia: 8% të fuqisë punëtore;
 • 27. Business Insider: 8% të fuqisë punëtore;
 • 28. Instacart: 7% të fuqisë punëtore;
 • 29. Paypal: 7% të fuqisë punëtore;
 • 30. Okta: 7% të fuqisë punëtore;
 • 31. Charles Schwab: 6% të fuqisë punëtore;
 • 32. Docusign: 6% të fuqisë punëtore;
 • 33. Σε κίνδυνο: 6% të fuqisë punëtore;
 • 34. EA: 5% të fuqisë punëtore;
 • 35. Κινητικά: 5% të fuqisë punëtore;
 • 36. Mozilla: 5% të fuqisë punëtore;
 • 37. Vacasa: 5% të fuqisë punëtore;
 • 38. CISCO: 5% të fuqisë punëtore;
 • 39. UPS: 2% të fuqisë punëtore;
 • 40. Nike: 2% të fuqisë punëtore;
 • 41. Blackrock: 3% të fuqisë punëtore;
 • 42. Paramount: 3% të fuqisë punëtore;
 • 43. Citigroup: 20.000 punëtore;
 • 44. ThyssenKrupp: 5.000 εργαζόμενοι
 • 45. Best Buy: 3.500 punëtore;
 • 46. Barry Callebaut: 2.500 punëtore;
 • 47. Outback Steakhouse: 1.000 punëtore;
 • 48. Northrop Grumman: 1.000 punëtore;
 • 49. Pixar: 1.300 punëtore + 550 nënpunës.

Vetëm këtë listë shikoni për të kuptuar situatën.

Kushdo që mendon se ekonomia amerikane po shkon në drejtimin e duhur është thjesht delirant. Greg Hunter sapo ka intervistuar analistin financiar David Morgan dhe paralajmëron se ne në fakt “po hyjmë në një reçesion global, të cilin bota nuk e ka parë kurrë”.

Analisti financiar dhe shkrimtari financiar David Morgan ka shkuar kundër shumicës në të kaluarën me parashikime që dukeshin të pabesueshme në atë kohë. Një parashikim vitin e kaluar është se FED nuk do të ulë normat në vitin 2023. Fed nuk e bëri këtë dhe Morgan ende parashikon që FED nuk do të ulë normat së shpejti. Tani me një rekord në bursë, Morgan parashikon se “po hyjmë në një reçesion global, të cilin bota nuk e ka parë kurrë”.

Bankat qendrore të botës ishin në gjendje të vononin të pashmangshmen duke e përmbytur sistemin me male kolosale parash. Por kjo krijoi një inflacion të madh dhe tani gjithsesi po vjen një krizë e tmerrshme financiare.

Kështu që unë do t’i inkurajoja të gjithë të përgatiten për afrimin e shpejtë “të uljes anormale”, sepse do të jetë jashtëzakonisht e dhimbshme për të papërgatiturit.

Previous Story

Reperi, Vjedhja, Çështja Epstein & FBI - Sistemi i Ngritur mbi Trafiqe, Prostitucion, Shfrytëzim Seksual të të Miturve

Next Story

Mbreti Çarls Hap për Herë të Parë Kështjellën Balmoral për Vizitorët - Biletat do të Jenë për… Portofole "të Majme"!

Latest from Info