Zbulohet Sekreti “i Errët” i Detit të Kuq: “Liqenet e Vdekjes” në Fund të Tij!

/

Çdo gjë që hyn, vdes!

Kushtet brenda tyre simulojnë “vrimat” me aminoacide në fillim të krijimit të jetës në Tokë!

Një zbulim i veçantë dhe i tmerrshëm është bërë nga shkencëtarët duke eksploruar pjesët ndihmëse të Detit të Kuq, ku identifikuan “liqenet e vdekjes” në thellësi të tij!

Këto “liqene” ndodhen në thellësi afërsisht 2000 metra!

Shkencëtarët besojnë se për shkak se fundi i Detit të Kuq nuk është shfrytëzuar nga njerëzit, kushtet që mbizotërojnë në “liqene” janë të ngjashme me ato që mbizotëronin në Tokë shumë miliona vjet më parë.

Sfida më e madhe për shkencëtarët është të zbulojnë arsyen e saktë pse këto zona janë vdekjeprurëse. Në fakt, vdekja është e menjëhershme, për çdo gjallesë që hyn në to!

Në këto “liqene” oksigjeni mungon plotësisht dhe prania e kripës është veçanërisht e lartë.

Kjo përbërje e veçantë lejon praninë e mikrobeve që kanë ekzistuar gjatë viteve të para të krijimit të Tokës dhe simulon në një masë shumë të madhe “liqenet” primordiale, në të cilët u formuan aminoacidet e para.

Për ata që dinë se çfarë janë aminoacidet, ato janë baza e krijimit të jetës, të paktën siç e njohim ne.

Deti i Kuq, i vendosur midis Afrikës dhe Gadishullit Arabik, luan një rol kyç historik pasi është i ndërthurur me historitë e mitit dhe detarisë, si dhe me traditat fetare.

Pavarësisht se nuk u konsiderua kurrë një “det normal”, studiuesit e kuptuan se nuk është thjesht një rrugë detare apo një resort turistik.

Deti i Kuq, ka një nga biodiversitetin më të pasur në planet, por në thellësi të shekujve ai fshehu një sekret të errët të quajtur “liqenet e vdekjes”.

Këto janë “xhepa” në të cilët çdo krijesë që hyn nuk del e gjallë.

Dr.Emily Chen, një biologe detare në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, thotë:

“Zbulimi i tyre hedh dritë të re mbi ekuilibrin delikat të jetës dhe vdekjes që karakterizon fushat e humnerës së oqeanit.

Studimi i këtyre pellgjeve të vdekjes paraqet një mundësi unike për të zbuluar misteret e origjinës së jetës dhe për të eksploruar mundësitë e jetës përtej planetit tonë.

Duke ekzaminuar këto ekosisteme ekstreme, ne fitojmë njohuri të paçmueshme për kushtet në të cilat jeta u shfaq për herë të parë në Tokë dhe madje mund të informojë kërkimin tonë për jetë në trupa të tjerë qiellorë”.

Zbulimi i këtyre “xhepave” është i kohëve të fundit dhe, edhe një herë, zbulohet se Njeriu nuk di gjithçka për planetin ku banon.

Previous Story

Çfarë po Thotë Medvedev për Qeveritarët e Perëndimit? - Kërcënim!

Next Story

Ceremonia e Inagurimit të Presidentit Putin - Çfarë tha Patriarku Kiril? (video)

Latest from Info