Kulla Eifel: Kjo Është Arsyeja Pse Është e Paligjshme ta Fotografosh Gjatë Natës!

/

Nuk ka asnjë turist që do të jetë në Paris dhe nuk do ta ketë fotografuar.

Kulla Eifel, monumenti ikonë i Parisit, është një pol tërheqës për miliona turistë çdo vit, duke magjepsur sytë dhe lentet e fotografëve nga e gjithë bota.

Nuk ka asnjë turist që do të jetë aty dhe të mos e ketë fotografuar apo postuar në rrjetet sociale. Sidomos natën, kur peizazhi ndriçohet, duket edhe më mbresëlënës për fotot e nevojshme nga udhëtimi në Paris.

Pse është e paligjshme të fotografosh Kullën Eifel gjatë natës?

Megjithatë, ajo që shumica e njerëzve nuk e dinë është se është e paligjshme të bësh fotografi të Kullës Eifel gjatë natës. Edhe të bësh një selfie me kullën e ndriçuar në sfond është teknikisht kundër ligjit.

Kjo për shkak se Kulla Eifel është klasifikuar zyrtarisht si një vepër arti dhe për shkak të ligjeve europiane për të drejtat e autorit mbetet në pronësi të të ndjerit Pierre Bideau, inxhinieri që projektoi sistemin aktual të ndriçimit, i cili u instalua në 1985.

E drejta e autorit zgjat 70 vite pas vdekjes së një personi dhe meqenëse Bideau vdiq në vitin 2021, ka ende kohë para se të skadojë kjo dispozitë.

Sipas La Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), kompania operuese e ndërtesës, kushdo që dëshiron të publikojë një foto të kullës së ndriçuar gjatë natës do të duhet të kërkojë leje, të paguajë për të drejtat dhe më pas t’i japë kreditë Artistit. Përndryshe, ai rrezikon gjobë.

Ligji, megjithatë, synon kryesisht përdorimin komercial, kështu që nuk ka gjasa që dikush të ketë probleme me marrjen e fotografive për përdorim personal.

Duke folur për Condé Nast Traveller, fotografi Marc Nouss tha: “Po flasim për një monument që fotografohet mijëra herë në ditë. Unë ende e fotografoj pa përmendur asgjë, siç bëjnë të gjithë. Por unë nuk do të rrezikoja të shisja një foto të bërë gjatë natës”.

Bërja e fotografive të Kullës gjatë ditës është e mirë pasi njeriu që projektoi strukturën, Gustave Eiffel, vdiq në vitin 1923, mbi 100 vjet më parë, kështu që nuk ka të drejtë autori.

Të kapësh pamjen spektakolare nga maja e kullës është gjithashtu e mirë, ditën apo natën. Një mesazh në faqen e internetit të Sete thotë: “Pamja nga Kulla Eifel është pa pagesë”.

Ndriçimi i sotëm i Kullës Eifel

Sistemi i ndriçimit të Kullës Eifel përmban sensorë të muzgut të ndjeshëm ndaj dritës, të cilët bëjnë që kulla të ndizet në më pak se 10 minuta pas muzgut.

Ora ndryshon në varësi të kohës kur perëndon dielli, megjithëse dritat fiken gjithmonë në orën 23:45. Ishte më i ngadalshëm, por u prezantua në vitin 2022 si pjesë e përpjekjeve të Parisit për të kursyer energji.

Për pesë minutat e para të çdo ore, 20.000 llambat e kullës ndizen, duke krijuar një efekt shkëlqyes.

Previous Story

Fluturimi Londër – Singapor: Pamje & Video Tronditëse nga Aksidenti Fatal në Aeroplan

Next Story

Simbolikat në Apokalipsin e Joanit

Latest from Info

Ati ynë!

Teksa studiojmë “Ati ynë” që na mësoi Jezu Krishti, kuptojmë gjithnjë e më shumë se është