Skandali i Madh i Jetës së Pablo Pikaso

/

Piktori i madh bëri një jetë të turbullt.

Pablo Pikasso, një nga artistët më të rëndësishëm të shekullit të 20të, është i njohur për kontributin e tij pionier në artin modern. Megjithatë, jeta e tij ishte po aq e turbullt dhe e diskutueshme sa edhe arti i tij ishte revolucionar.

Nga marrëdhëniet e tij personale të komplikuara deri te pozicionet e tij provokuese politike, jeta e Picasso u shënua nga skandale të shumta, që shpesh errësuan gjenialitetin e tij artistik.

Vitet e hershme

I lindur në Malaga, Spanjë, 1881, Pikasso tregoi talent të jashtëzakonshëm artistik që në moshë të re. U transferua në Paris në vitin 1900, ku u bë shpejt pjesë e skenës së artit avangard. Periudha “Blu dhe Trëndafil”, e ndjekur nga shpikja e kubizmit me Georges Braque, çimentuan reputacionin e tij si një artist pionier. Megjithatë, jeta personale e Pikasso po bëhej tashmë po aq e njohur sa vepra e tij artistike.

Jeta e dashurisë që shënoi punën e tij

Marrëdhëniet e Pikaso me gratë ishin të trazuara dhe shpesh të diskutueshme. Ai kishte një reputacion famëkeq për keqtrajtimin e të dashuruarve dhe grave të tij, një fakt i dokumentuar mirë nga biografët dhe bashkëkohësit e tij. Marrëdhënia e tij e parë domethënëse ishte me Fernande Olivier, një artiste bohem që jetonte me të në Paris. Marrëdhënia e tyre pasionante por e paqëndrueshme përfundoi kur fama e Pikasso filloi të rritet.

Ai u martua me Olga Khokhlova, një balerinë ruse, në vitin 1918. Martesa e tyre u karakterizua nga pabesi dhe mosmarrëveshje, kryesisht për shkak të pabesive të shumta të Pikaso. Olga i lindi atij një djalë, Paulo, por marrëdhënia e tyre u përkeqësua pasi Pikasso pati një lidhje me Marie-Thérèse Walter, një grua e re, gati 30 vjet më e vogël nga ai. Marie-Thérèse u bë nëna e vajzës së tij, Maya, dhe shpesh përshkruhej në punën e tij, e karakterizuar nga bukuria e saj e qetë dhe rinore.

Marrëdhënia e Pikasso me Dora Maar, një fotografe dhe piktore surrealiste, ishte një tjetër burim skandali. Marrëdhënia e tyre filloi ndërsa ai ishte ende i përfshirë me Marie-Thérèse. Dora u bë edhe muzë, edhe e dashuruar dhe marrëdhënia e tyre ishte intensive dhe e trazuar. Sjellja e Pikasso ndaj saj, si me shumë prej partnereve të tij femra, ishte manipuluese dhe mizore.

Më vonë në jetë, Pikasso u martua me Jacqueline Roque, e cila mbeti me të deri në vdekjen e tij. Megjithatë, modeli i tij i tradhtisë dhe abuzimit emocional vazhdoi, duke çuar në rezultate të tensionuara dhe tragjike për shumë nga ish të dashurat e tij. Si Marie-Thérèse, ashtu edhe Jacqueline përfundimisht do të kryenin vetëvrasje, ndërsa Olga i kaloi vitet e saj të fundit në një gjendje të krizës mendore.

Previous Story

BE: Ukraina & Moldavia Plotësojnë të Gjitha Kriteret për të Nisur Negociatat e Anëtarësimit

Next Story

U Shenjtëroftë Emri Yt!

Latest from Info