Arma 4-Katëshe e Nazistëve: Ishte 47m, Peshonte 1350 ton & me Tytë 30m!

Superarma e Nazistëve!

6 vite para Luftës së II Botërore Hitleri dha urdhër për prodhimin e një superarme, që shpresonte ta përdorte gjatë sulmit për pushtimin e Francës. Akoma nuk ishte bërë lufta e rrufeshme dhe ekzistonte frika se do të përsëritej lufta në llogore si gjatë Luftës së I Botërore. Në vitin 1937, fabrika e Krupp filloi prodhimin e armës ‘Schwerer Gustav’, që përbënte armën më të madhe gjuajtëse që kishte parë njerëzimi deri në atë kohë. Peshonte afro 1.350 ton dhe gjatësia e saj ishte diçka më shumë se 47m.

Pavarësisht pritshmërive, arma nuk arriti të bëhej një armë funksionale. Një seri vështirësish bënin të pamundur përdorimin e saj dhe shumë shpejt u tërhoq nga armët e ushtrisë gjermane. Kjo ishte fiaskoja 4-katëshe.

Së jashtmi ngjante me një tank 4-katësh. U dizenjua për Betejën e Francës dhe objektivi i Führer ishte vija e fortifikesës së Francës në Linjën Mazino. Por prodhimi i superarmës zgjati më shumë se parashikimet dhe nuk mundi të bëhej pjesë e sulmit në Francë.

Në muajin shkurt të vitit 1942 arma e Gjermanisë Naziste filloi udhëtimin e saj drejt Krimesë. Mbërriti pas pak muaj dhe bëri debutimin e parë në rrethimin e Sevatopolit.

Ishte prova e parë e përdorimit të kësaj arme gjigande. U nevojitën 4.000 burra dhe 5 javë parapërgatitjeje, si dhe për t’u vendosur në pozicionin e duhur u nevojitën 500 burra. Instalimi i superarmës filloi në muajin Maj dhe në datën 5 Qershor u përdor në fushëbetejë.

Deri në fund të shtetrrethimit, më 4 Korrik 1942, qyteti i Sevastopolit ishte shkatërruar, pasi 30 mijë ton municione ishin përdorur për ta shkatërruar.

Objektivi i mëpasëm u bë Leningradi. Superarma u çmontua dhe u transportua në seksionin verior të frontit të lindjes. U pozicionua 30 km larg nga qyteti. Nazistët kishin urdhëruar prodhimin edhe të një superarme të dytë të ngjashme, për betejën e Leningradit. Superarmën e dytë e quajtën “Dora”, u prodhua shumë më shpejt dhe në gusht të vitit 1942 u pozicionua 15 km larg qytetit, në perëndim të tij.

Në datën 13 shtator superarma e dytë ishte gati për luftim. Por nuk u përdor, pasi sovjetikët kërcënuan me rrethim të plotë të forcave naziste gjermane. Kështu që gjermanët u detyruan të tërhiqen dhe të ndryshojnë prioritetet, por superarma “Dora” u mbeti e instaluar atje, jashtë Leningradit dhe më pas u shkatërrua.

Superarma u vërtetua që ishte jo funksionale, vështirësish e përdorshme, vështirësisht e lëvizshme, pasi duhej të kalonte mbi shina hekurudhe për t’u transportuar, hekurudha që u ndërtuan nga gjermanët dhe që u kushtoi fonde marramendëse, ishte një superarmë edhe në dimensione, shumë e madhe dhe mund të bëhej lehtësisht objektiv i aeroplanëve bombardues të palës kundërshtare, ishte shumë e rëndës dhe kërkonte në dispozicion të saj me qindra ushtarë.

Superarma mund të bënte vetëm 14 gjuajtje në ditë. Përfundimisht superarma ishte një tjetër çmenduri e Hitlerit, që gjithmonë kërkonte armë të shkatërrimit në masë. Por edhe betejat e saj kjo armë i humbi, siç Nazistët gjermanë humbën luftën.

***

Sa më sipër, kanë ndodhur jo shumë larg në kohë, vetëm 80 vite më parë, nga një popull me ambicje për të sunduar botën.

Duket që sot ekonomikisht, i njëjti popull ka pushtuar sot Europën dhe po e sundon dhe drejton atë me plane sërish të nuancave “hitleriane”, me armë financiare tashmë, të shkatërrimit në masë.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Adio "ANTIFA"! Adio Radikalë Anarkomajtistë!

Next Story

Autoritetet e Oklahoma i Akuzuan si të Dyshuar për Terrorizëm, Protestuesit e Dhunshëm!

Latest from Opinione