SHBA: “Nuk Ka Fuqi Ligjore Harta e Seviljes” – Amerika Përkrah Turqisë!

Pa fuqi ligjore është Harta e Seviljes, ku dhe përcaktohet kompozimi i Zonës Ekskluzive Ekonomike greke dhe qipriote, këtë deklaron Ambasada e Amerikës në Ankara.

Në deklaratën e saj Ambasada Amerikane në Ankara thekson se: “SHBA-ja beson se Harta e Seviljes ka vetëm rëndësi ligjore”.

Siç dhe përmendet në njoftimin e saj, Ambasada e SHBA-së në Ankara, vendi i saj nuk pozicionohet lidhur me çështje divergjencash për kufijtë detarë mes shtetesh të tjerë.

Njoftimi thekson gjithashtu faktin që Amerika kupton se as Bashkimi Europian nuk e konsideron dot Hartën e Seviljes si dokument ligjërisht të detyrueshëm.

Së fundmi, fton Greqinë dhe Turqinë të fillojnë kontaktet për përcaktimin e hapësirave, mes dialogut dhe negociatave.

Kjo deklaratë është dhënë nga të gjitha Media-t turke, të cilat janë duke festuar («Hurriyet», «Yeni Safak» etj.), me tone triumfi.

Çfarë është Harta e Seviljes?

Harta e Seviljes u krijua kur Bashkimi Europian kërkoi nga Universiteti i Seviljes të përcaktojë në hartë Zonat Ekskluzive Ekonomike të shteteve anëtare, bazuar tek e Drejta Detare e viti 1982. Është bërë zakon të quhet “Harta e Seviljes”.

U hartua në fillimet e vitit 2000 dhe përcakton në hartë edhe kopozimin e Zonës Ekskluzive Ekonomike greke dhe qipriote. Domethënë, përcakton kufijtë e skajshëm për Greqinë dhe Qipron, duke iu referuar bregut të çdo ishulli të banuar grek, pavarësisht madhësisë dhe pavarësisht afërsisë së ishullit me bregun turk.

Mesa duket, qeveria greke, e dorëzuar krejtësisht në duart e Berlinit, pro Biden dhe Partisë Demokratike në Amerikë, nuk siguroi dot mbështetjen e Shteteve të Bashkuara, por njëkohësisht haset me braktisjen e Berlinit, që e përdori dhe nuk i doli në krah. Tani më, Greqia duket të jetë e vetme, me Sulltanin përballë.

Erë lufte në Mesdhe!

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Koalicioni i Financuar nga Soros që Komploton Anarkinë e Ditës së Zgjedhjeve, për të Mosnjohur Fitoren e Trump!

Next Story

Morali & Politika

Latest from Info