6 Janar: Uji i Bekuar që do të na Pasterojë nga Diabolët!

Theofania e Shenjtë është festa e tretë e Dymbëdhjetëditorit. E para është Krishtlindja, 25 dhjetor; E dyta është Rrethprerja, 1 Janar; E treta është Pagëzimi, 6 Janar.

Emërtimi Theofani/Epifani erdhi nga zëri i Perëndisë që u dëgjua mbi Tokë. Domethënë u faneps, u shfaq Trinia e Shenjtë në tre persona.

Sot fetstojnë emrin: Fotini, Foti, Urania, Jord(h)ani, Theofan dhe Theohari.

6 Janar, Uji i Bekuar, Theofanitë.

Uji ishte qysh prej agimit të ekzistencës, prezencës njerëzore, një element primar bazë për jetën dhe shëndetin e njeriut. Ndaj dhe është e nevojshme që të bekohet dhe ajazet, në burime, lumenj, liqene, puse dhe kudo buron ujë.

Mes ujit dhe kryesisht ujit të bekuar arrihet dhe përmbushet kuptimi i pastrimit, katharsit dhe çlirimit nga “demonë keqbërës”.

Me ujin e bekuar lagni duart dhe fytyrën, spërkatni shtëpitë, ambientet ku banoni dhe vendin ku punoni, me besim në Perëndi.

12-ditëshi i tre festave të mëdha (Krishtlindje, Viti i ri / Shën Vasil, Theofanitë) është një periudhë kufijsh, limitesh, një kohë e shënjëzuar, pas vjeshtës dhe në prag të pranverës, një periudhë ku njeriu i thjeshtë, krijesë e Perëndisë ndjen të nevojshme të ristrukturojë marrëdhëniet dhe balancat e tij, mes të natyrshmes dhe të mbinatyrshmes.

Kjo traditë e besimit të të krishterëve orthodhoksë në Shqipëri, u kufizua, më pas u ndalua dhe u përndoq, por kurrë nuk u zhduk. Vazhdon dhe ekziston, duke na kujtuar forma jetese, tradita besimi në Perëndi të paraardhësve tanë.

Gëzuar këtë ditë të shenjtë për Krishtërimin Orthodhoks!

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

A e Keni Idenë se Çfarë po Ndodh?

Next Story

Beteja Sapo Ka Filluar - Amerikanët Votuan TRUMP!

Latest from Uncategorized