Kripto-Panik

/

Kripto Panik në tregun botëror. 3 miliardë dollarë u tërhoqën brenda një jave.

3.000 investitorë ‘largohen’ çdo orë nga sistemi. Si ‘Bankman Fried’ u transformua nga ‘JP Morgan’ në Lehman Brothers të Kriptomonedhave. “Më e keqja do të vijë”, thonë analistët.

Pothuajse një vit në dimrin e kriptomonedhave, sidomos investitorët që hynë kohët e fundit, si dhe investitorët me pakicë në veçanti, kanë qenë të duruar dhe prisnin që situata të ndryshonte. Kur pra, do të fillojë të rritet çmimi i bitcoin dhe rrjedhimisht edhe pjesa tjetër e kriptomonedhave në nivele mbi çmimin që kishin blerë, për të “parë” një fitim. Në vend të kësaj, erdhi një makth direkt nga imagjinata më e egër e kriptodashësve të zakonshëm.

Rënia e bursës të kriptomopnedhës FTX ka shkaktuar jo vetëm rënie të çmimit të kriptove, por edhe shumë panik. Dhe kjo jo vetëm sepse shkëmbimi specifik u konsiderua “shumë i madh për të dështuar”, por edhe sepse themeluesi dhe kreu i saj ishte njeriu që do ta çonte të gjithë ekosistemin në hapin e tij të ardhshëm, të vlerësimit dhe konsolidimit, si një alternativë ndaj dollarit dhe aseteve të arit.

Sam Bankman Fried, përveçse një “fëmijë mrekulli” dhe një miliarder, në botën e kripto-evangjelistëve luajti rolin që luajti bankieri JP Morgan në “Panikun e Madh” të vitit 1907, në kolapsin e kompanive të besimit dhe krizës më të gjerë që pasoi. Ashtu si bankieri amerikan në thelb premtoi shuma të mëdha të pasurisë së tij personale për të shpëtuar sistemin bankar amerikan nga kolapsi i plotë, Bankman u përpoq të shpëtonte ekosistemin e kriptove duke blerë shkëmbime që ishin në prag të falimentimit të 3AC.

Dallimi, megjithatë, është rezultati. FTX falimenton, Bankman është pa fonde dhe nuk mund të kursejë as shkëmbimin e tij. Pra, në vend që të qetësojë ekosistemin duke ndaluar panikun (siç kishte bërë JP Morgan), ai është në fakt njeriu që po shkakton panikun.

Të kujtojmë dhe nënvizojmë se është investitori i dytë më i madh i demokratëve në Shtetet e Bashkuara, përkrah miliarderit Soros.

Kjo shpjegon faktin se në vetëm një javë, nga shkëmbimet dhe “portofolët”, investitorët e të gjitha niveleve “likuiduan” më shumë se 3 miliardë dollarë. Ky është një nivel besimi pothuajse i paprecedent, pasi daljet nga shkëmbimet po i afrohen normave të vitit 2021, kur filloi kripto-dimri, me bitcoin që ka humbur 70% të vlerës së tij dhe në kapitalizimin e tij të tregut ka humbur një shumë joreale prej 2 trilion dollarësh.

Nga frika e kontrollit të kapitalit në portofolin e tyre, gjithnjë e më shumë përdorues po tërhiqen me nxitim nga tregu, duke likuiduar atë që kanë investuar, pavarësisht nëse humbasin apo jo. Numri i adresave që tërhiqen nga shkëmbimet dhe ekosistemi në përgjithësi arriti një nivel të lartë vjetor më 9 nëntor, duke tejkaluar shumë maksimumin brenda ditës të parë, në maj dhe qershor të këtij viti, kur bitcoin ishte nën presion të konsiderueshëm në rënie.

Ky trend ka vazhduar gjatë gjithë javës dhe duket se po përshpejtohet pasi, për shembull, më 12 nëntor, të shtunën e kaluar, përdoruesit që u tërhoqën arritën në 70.000, sipas të dhënave të Glassnode. Dhe sipas të njëjtave të dhëna, për javën e deri djeshme, e diel 13 nëntor, mesatarisht janë tërhequr nga bursat mbi 3.000 përdorues në orë! Numri i fundit është gjithashtu ai që mund të përshkruajë panikun që mbizotëron në ekosistemin e kriptomonedhave.

Më e keqja nuk ka ardhur ende.

Natyrisht, kjo arratisje shpërthyese e regjistruar dhe që të kujton evakuimin e një anijeje që fundoset me shpejtësi, nuk është e rastësishme. Investitorët kanë frikë se më e keqja nuk ka ardhur ende në këtë krizë. Shumë analistë besojnë se kolapsi i FTX dhe Alameda Research do të funksionojë siç funksionoi kolapsi i Lehman Brothers për ekonominë globale në vitin 2008. Kjo do të thotë, do të krijojë një krizë të paprecedent, për të cilën, megjithatë, nuk ka autoritete rregullatore, banka qendrore dhe institucione që të marrin masa për të rregulluar situatën.

Ky është përfundimi i nxjerrë nga analistë të Bankman-Fried-JP Morgan, të cilët në një shënim për klientët e bankës parashikojnë se çmimi i kriptomonedhës më të madhe, sipas kapitalizimit të tregut, bitcoin, mund të bjerë edhe me 25% më shumë. Analistët shqetësohen se “ajo që e bën më problematike këtë fazë të re të zhvlerësimit të kriptove të sjellë nga kolapsi i afërt i ‘Alameda Research’ dhe ‘FTX’ është se numri i subjekteve me portofol më të fortë, që mund të shpëtojnë ato me pozicione të ulëta kapitali, por një gjë është e sigurtë që po zvogëlohet nga brenda ekosistemi i kriptomonedhës.”

Gjithashtu të njëjtat burime informacioni deklarojnë se investimet, fondet monetare që kalonin nga Amerika drejt Ukrainës, një pjesë e tyre bëhej me kriptomonedhën FTX. Kjo çështje do të jetë një tjetër skandal në luftën e Ukrainës dhe në prezencën amerikane në të.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Rusia Nuk do të Kapitullojë Kurrë Përballë Qytetërimit të Satanit

Next Story

Pfizer & Moderna Fillojnë Testet Klinike për Problemet Shëndetësore të Shkaktuara nga Vaksinat

Latest from Info