Dostojevski në Prag Pushkatimi

/

Më 1849 Fjodor Dostojevski ishte një shkrimtar premtues. Në moshën 28-vjeçare kishte hequr dorë nga karriera ushtarake për t’iu përkushtuar letrave.

Më 23 prill u arrestua nga policia cariste dhe u burgos si anëtar i një grupi intelektualësh social-liberalë në Shën Petersburg, grup i njohur si “Rrethi i Petrasevskit”. Cari Nikolla I kishte frikë se era liberale që po përfshinte monarkitë e Europës do t’i kalonte shpejt kufijtë e territorit të tij dhe filloi të shpërbënte grupet e intelektualëve, të cilët besonte se po minonin fuqinë e tij.

Më 16 nëntor 1849, Dostojevski dhe shokët e tij u gjykuan dhe u dënuan me vdekje. Pasoi një luftë nervash me ekzekutime dhe orë të pafundme qëndrimi në fshatin e ngrirë, në pritje të skuadrës së pushkatimit. Dënimi i tij përfundimisht u ndryshua në katër vjet mërgim dhe punë të rëndë në Omsk, Siberi.

Kushtet çnjerëzore të jetesës e përkulën Dostojevskin, edhe pse ishte i stërvitur në jetën e ashpër ushtarake. Një ditë i shkroi vëllait të tij:

“…Në verë mbyllje e padurueshme, në dimër i ftohtë i padurueshëm. Papastërtia në dysheme, një centimetër e trashë. Mund të rrëshqasë dikush dhe të bjerë… Jemi turshi si harengat në fuçi. Nga agimi deri në muzg jetojmë si derra. Pleshtat, morrat dhe buburrecat në thes…”

Dostojevski u lirua nga kampi siberian në vitin 1854, por u detyrua të ribashkohej me ushtrinë për pesë vitesh, fillimisht si ushtarak dhe më pas si toger. U vendos në një kështjellë të largët në Semipalatinsk, Kazakistan. Atje ai u takua dhe krijoi një lidhje me Maria Isaeva, gruaja e një zyrtari lokal. Më 6 shkurt 1857, ajo u bë gruaja e tij, pas vdekjes së të shoqit.

Besohet gjerësisht se përvoja e burgut dhe e ushtrisë shkaktoi ndryshime të mëdha në botëkuptimet e Dostojevskit. Ai filloi të përqafonte vlerat tradicionale ruse dhe të largohej nga idetë perëndimore. Ai iu drejtua besimit të krishterë ortodoks dhe filloi t’i trajtonte me armiqësi nihilistët dhe socialistët.

Dostojevski:

“Dhimbja dhe vuajtja janë gjithmonë të paevitueshme tek njerëzit inteligjentë dhe me zemër të thellë. Por njeriu me të vërtetë i madh duhet, mendoj, të kalojë nga trishtim i madh mbi këtë tokë.”

“Misteri i ekzistencës njerëzore gjendet jo në fakti që është i gjallë, në jetë, por në ajo që duhet të gjejë diçka për të cilën të jetojë.”

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Apostull Mateu Ungjillori

Next Story

Makth, Distopia u Bë Realitet!

Latest from Info

Vjen Krizë Bankare?!

Deutsche Bank: “Një krizë e madhe krediti po vjen, me një valë falimentimesh dhe kredish problematike”.