Medvedev: “Ajo që Ndodhi në Poloni Tregon se po i Afrohemi një Lufte Botërore” – G20 Kërkon Negociata

/

Pse G20 duan paqe të menjëhershme në Ukrainë: “Ekonomia globale është rënuar”.

Ish presidenti rus Dmitri Medvedev bëri një tjetër ndërhyrje teksa tha sot se sulmi me raketa në tokën polake tregon se Perëndimi po i afrohet një tjetër Lufte Botërore.

“Incidenti me sulmin e supozuar me raketa të Ukrainës në një fermë polake dëshmon vetëm një gjë: duke zhvilluar një luftë hibride kundër Rusisë, Perëndimi po i afrohet një lufte botërore”, tha Medvedev në një mesazh në Twitter.

Tani ka edhe një imazh në Perëndim se V. Zelenski ka filluar të paraqitet si një barrë e rrezikshme për sigurinë globale.

Megjithatë, ekonomitë perëndimore janë gjetur në një situatë shumë të vështirë për shkak të luftës në Ukrainë dhe vendosjes së sanksioneve ndaj Rusisë, siç shihet edhe nga deklarata e përbashkët e G20, shumica e të cilave janë vende perëndimore.

Lufta e Ukrainës, theksohet në deklaratë, “po shkakton vuajtje të mëdha njerëzore dhe përkeqëson dobësitë ekzistuese në ekonominë globale duke kufizuar rritjen ekonomike, duke rritur inflacionin, duke ndërprerë zinxhirët e furnizimit, duke rritur pasigurinë e energjisë dhe ushqimit dhe duke rritur rreziqet për stabilitetin financiar”.

Në një paragraf, perëndimorët përmblodhën arsyen pse duan një ndërprerje të menjëhershme të armiqësive dhe që V. Zelenski duhet të hyjë menjëherë në negociata me Rusinë.

SHBA-të provokuan luftën Rusi-Ukrainë duke shpresuar se në këtë mënyrë do të shkatërronin ekonominë ruse dhe bashkë me të edhe forcat e armatosura ruse, diçka që në fund nuk ndodhi, sepse ata nënvlerësuan vlerën e ekonomisë reale dhe në vend të kësaj mbivlerësuan vlerën e ekonomisë financiare, por e cila nëse nuk ka energji, lëndë të para dhe ushqim për të blerë, humbet plotësisht fuqinë e saj.

G20 arriti në përfundimin se “përdorimi ose kërcënimi i përdorimit të armëve bërthamore është i papranueshëm. Zgjidhja paqësore e konflikteve, përpjekjet për menaxhimin e krizave dhe diplomacia dhe dialogu janë jetike. Në këtë kohë nuk duhet të ketë luftë”.

Theksohet se duhet respektuar e drejta ndërkombëtare dhe se kërcënimi për përdorimin e armëve bërthamore është i papranueshëm, ndërsa përshëndetet iniciativa për eksportimin e grurit përmes Detit të Zi.

Në deklaratë theksohet gjithashtu se bankat qendrore të vendeve anëtare do të vazhdojnë të shkallëzojnë në mënyrë të përshtatshme ritmin e shtrëngimit të politikës monetare. Anëtarët e G20 përsërisin gjithashtu angazhimin e tyre për të shmangur paqëndrueshmërinë e tepërt në kurset e këmbimit, ndërsa pranojnë se “shumë monedha kanë lëvizur ndjeshëm” këtë vit.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

SHBA Mbyll Ndihmën Ushtarake për Ukrainën

Next Story

Vendet e G20 që Nuk Dënuam Pushtimin Rus - Divergjenca në G20 - Samiti u Nda

Latest from Info