Si e Shohim Rozën Kur Ajo Nuk Ekziston Si Ngjyrë?

/

Një gjatësi vale e vërtetë rozë e dritës nuk ekziston.

Harrojini flamingot dhe Panterën Rozë, pasi roza si ngjyra nuk ekziston dhe nuk ka ekzistuar kurrë, edhe pse jo ashtu siç mendojmë ne.

Le të fillojmë me spektrin e dukshëm, atë pjesë të rrezatimit elektromagnetik që zbulohet nga syri i njeriut dhe që konsiderohet si shqisa e të parit.

Spektri përfshin rrezatim me gjatësi vale të ndryshme dhe mbulon ngjyrat tona të njohura të kuqe, portokalli, të verdhë, jeshile, blu dhe vjollcë, të cilat të gjitha përfaqësohen nga gjatësi vale specifike. Ndryshe nga roza, pra, e cila nuk mund të përfaqësohet si gjatësi vale, ajo megjithatë ka cilësinë e saj si stimul. Nuk është as e kuqe, as vjollcë, sepse nuk është gjë tjetër veçse një kombinim i gjatësive të ndryshme të valëve.

Kur shikojmë një objekt rozë, nuk marrim gjatësi vale rozë. Ajo që ne shohim janë reflektime të gjatësisë së valëve të ndryshme, kryesisht të kuqe dhe të bardhë, me trurin tonë që bën gjithë përpunimin për të përjetuar përvoja me ngjyrë rozë.

Por nëse roza nuk përfaqësohet nga një gjatësi vale specifike, a do të thotë se roza si ngjyrë nuk ekziston?

“Sigurisht që trëndafili ka një ngjyrë”, këmbëngul Jill Morton, profesore e psikologjisë së ngjyrave, “por sigurisht, roza nuk është pjesë e spektrit të dukshëm. Është një ngjyrë jashtë spektrit dhe duhet të përzihet për ta prodhuar atë.”

Në terma të rrezatimit elektromagnetik të pastër, do të ishte më e saktë të flasim për “hijen e së kuqes”, sesa për rozën. Spektri vizual nuk përfshin vetëm ngjyrat e pastra kryesore, por edhe nuancat e tyre.

Sigurisht, nëse duam të hyjmë në thelbin e çështjes, asnjë ngjyrë nuk ekziston. Në kuptimin që ngjyra nuk është një veti e dritës ose e objekteve që reflektojnë rreze drite, por është thjesht një ndjesi që përfton substancë dhe përmbajtje vetëm në trurin tonë…

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Ukrainasit Evakuojnë Kherson në Kohë Rekord

Next Story

Si do të Ishte Koloseu Rrethor & Sagrada Familia e Plotë? - Software i Dronëve që Transformon Ndërtesat!

Latest from Info