Deklaratat Bombë e Komisionit Europian për Ukrainën

/

Deklaratat bombë të Komisionit: “Ushtria ukrainase është shembur, 100.000 të vdekur dhe 200.000 të plagosur”, njoftoi Gjykata Speciale kundër Rusisë.

Rusia shkatërroi një ushtri të tërë.

Rrëfimi i Ursula von der Leyen.

Një stuhi reagimesh brenda dhe jashtë Ukrainës shkaktuan deklaratat e kryetares së Komisionit Europian, Ursula von der Leyen, e cila zbuloi se deri më tani janë vrarë më shumë se 100 mijë ushtarë ukrainas dhe 20 mijë civilë.

Shifrat e dhëna nga Ursula von der Leyen janë plotësisht identike me vlerësimet e Ministrisë së Mbrojtjes Ruse dhe raportin e fundit të ukrainasve 4 muaj më parë:

“Nëse të vdekurit tani janë mbi 100.000, atëherë ushtarët ukrainas të plagosur duhet të jenë mbi 200.000 ndoshta edhe 250.000!

Kjo do të thotë se Rusia ka zhdukur një ushtri të tërë prej 300.000 burrash që tregon se çfarë po ndodh në fushat e betejës.”

Menjëherë pas deklaratave të saj, Ursula von der Leyen fshiu me shpejtësi postimin që kishte bërë dhe publikoi një video të re pa referuar numrin e ukrainasve të vdekur.

Në të njëjtën kohë, në një zhvillim të rrezikshëm, Presidentja e Komisionit Europian, Ursula von der Leyen, propozoi krijimin e një gjykate speciale, me mbështetjen e Kombeve të Bashkuara, për të hetuar dhe ndjekur penalisht krimin e agresionit rus në Ukrainë.

BE dhe Rusia nuk po ecin vetëm kokë më kokë, por po hedhin themelet për globalizimin e konfliktit.

Kujtojmë se së fundmi Parlamenti Europian si dhe 30 anëtarët e Aleancës Atlantike miratuan një rezolutë që njeh Rusinë si një “shtet terrorist”.

Ursula von der Leyen tha në një video-mesazh se “pushtimi rus i Ukrainës ka sjellë vdekje, shkatërrim dhe vuajtje të patregueshme”, duke iu referuar veçanërisht “tmerrit të Butsa”.

“Rusia duhet të paguajë për krimet e saj.

Vlerësohet se më shumë se 20.000 civilë dhe 100.000 personel ushtarak ukrainas janë vrarë deri më tani.

Së pari, Rusia duhet të paguajë për krimet e saj të tmerrshme, përfshirë krimin e agresionit kundër një shteti sovran”, theksoi Ursula von der Leyen.

Ajo shtoi se “kjo është arsyeja pse, ndërkohë që ne vazhdojmë të mbështesim Gjykatën Penale Ndërkombëtare, ne propozojmë krijimin e një gjykate speciale, me mbështetjen e Kombeve të Bashkuara, për të hetuar dhe ndjekur penalisht krimin e agresionit nga Rusia.

Ne jemi të gatshëm të fillojmë të punojmë me komunitetin ndërkombëtar për të marrë mbështetjen më të gjerë të mundshme ndërkombëtare për këtë gjykatë të specializuar”.

Dëmi në Ukrainë llogaritet në 600 miliardë euro.

Ursula von der Leyen gjithashtu theksoi se “Rusia duhet të paguajë financiarisht për shkatërrimin që shkaktoi. Dëmi i pësuar nga Ukraina vlerësohet në 600 miliardë euro. Rusia dhe oligarkët e saj duhet të kompensojnë Ukrainën për dëmin dhe të mbulojnë kostot e rindërtimit të vendit.

Ne kemi mjetet për ta bërë Rusinë të paguajë. Ne kemi ngrirë 300 miliardë euro të rezervave të Bankës Qendrore Ruse dhe kemi ngrirë 19 miliardë euro para të oligarkëve rusë.

Në afat të shkurtër, ne mund të krijojmë, me partnerët tanë, një strukturë për të menaxhuar këto fonde dhe për t’i investuar ato. Më pas do t’i përdornim të ardhurat për Ukrainën”, shpjegoi ajo.

Gjithashtu, Presidentja e Komisionit deklaroi se “pasi të hiqen sanksionet, këto fonde duhet të përdoren në mënyrë që Rusia të paguajë kompensimin e plotë për dëmet e shkaktuara në Ukrainë.

Ne do të punojmë për një marrëveshje ndërkombëtare me partnerët tanë për ta bërë të mundur këtë. Dhe së bashku, ne mund të gjejmë mënyra ligjore për ta arritur këtë. Krimet e tmerrshme të Rusisë nuk do të mbeten pa u ndëshkuar”, përfundoi Ursula von der Leyen.

Zelensky kërkon 1 trilion dollarë.

Presidenti ukrainas Zelenski ka thënë se do të kërkohen më shumë se 1 trilion dollarë për të rindërtuar Ukrainën dhe Kievi planifikon të përfshijë vendet perëndimore që do të ndërmarrin rindërtimin e menjëhershëm të poleve ose rajoneve.

“Ne tashmë po përfshijmë dhjetëra vende partnere në procesin e rindërtimit të Ukrainës. Kostoja e rindërtimit vlerësohet në më shumë se një trilion dollarë.

Ukraina planifikoi të nisë programin e kontraktimit të rindërtimit të poleve dhe rajoneve të Ukrainës tek qeveritë dhe kompanitë kombëtare. Një numër vendesh duke përfshirë Francën, Mbretërinë e Bashkuar, Holandën, Gjermaninë, Danimarkën, Finlandën, Italinë, Turqinë, Zvicrën, Shtetet e Bashkuara, Japoninë dhe Australinë kanë shprehur tashmë interes.

Ndërkohë, më 25 tetor, presidenti ukrainas kritikoi vendet e tjera për hezitimin e tyre për të financuar përpjekjet për rindërtimin e Ukrainës.

1 Comment

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Gjermani: Rhine-Westphalia e Veriut Ka Shpallur Emergjencë Ekonomike

Next Story

Zakharova i Përgjigjet Komisionit Europian: “A do të Bëni të Njëjtën Gjë Edhe për Anëtarët e NATO-s që Shkatërruan Serbinë?"

Latest from Info