Aleksandre Dumas

/

Një nga shkrimtarët francezë më pjellorë dhe më të njohur të shekullit të 19-të. Veprat e tij më të njohura janë “Tre musketierët” dhe “Konti i Monte-Kristos”.

Ai njihet si Aleksandre Dumas (babai) në kontrast me djalin e tij adash, gjithashtu një shkrimtar i famshëm. Pa arritur kurrë merita të padiskutueshme letrare, Dumas ia doli të fitonte famë të madhe si romancier, veçanërisht me veprat “Le Comte de Monte-Cristo” dhe “Les Trois Mousquetaires”). Vlerësohet se ai shkroi më shumë se 250 romane, shumë prej tyre voluminoze dhe 25 drama. Disa nga romanet e tij lexohen edhe sot, por më shumë njihen nga përshtatjet e tyre filmike dhe televizive.

Aleksandre Dumas lindi më 24 korrik 1802, në Villers-Cotteret, në Francën veriore. Babai i tij Thomas-Aleksandre ishte një racë e përzier (djali i paligjshëm i Marquis de la Pageterie dhe Marie Cesette, një grua me ngjyrë nga Shën Dominiku) dhe nëna e tij Marie-Louise Labouret, vajza e hotelieres vendase. Babai i tij ndoqi një karrierë ushtarake. Ai filloi si një ushtar i thjeshtë, i cili mori emrin Dumas në 1786 dhe më vonë u bë gjeneral në ushtrinë e Napoleonit.

Familja, megjithatë, ra në kohë të vështira, veçanërisht pas vdekjes së tij në vitin 1806 dhe Aleksandre i ri shkoi në Paris me synimin për t’u bërë avokat. Ai punoi si nëpunës në një zyrë noterie dhe më pas gjeti një pozicion si sekretar në shtëpinë e Dukës së Orleansit, mbretit të mëvonshëm Louis-Philippe. Në të njëjtën kohë, ai studioi historinë franceze, nga e cila nxori shumë lëndë për shfaqjet e tij dhe u interesua për teatrin. Ai ra në kontakt me aktorin François-Joseph Talma, por edhe me poetë të rinj që ishin pjesë e lëvizjes romantike.

Në fillim shkroi komedi në bashkëpunim me të tjerë, por më pas iu drejtua temave historike, për të cilat u bë i famshëm. Në përgjithësi, dramat e Dumas, nëse gjykohen nga perceptimet moderne, janë të ngathëta, të guximshme dhe melodramatike. Por publiku i priti me shumë entuziazëm në fund të viteve 1820 dhe në fillim të viteve 1830. Vepra e tij “Henri III dhe Gjykata e tij” (“Henri III et sa cour, 1829) përshkruan Rilindjen Franceze me ngjyra të gjalla, me “Napoleon Bonapartis” (“Napoleon Bonaparte”, 1831) ndihmoi që perandori i sapondjerë të bëhej legjendë, ndërsa në dramën e tij “Antony” (“Antony”, 1831), Dumas prezantoi një dramë moderne nderi.

Edhe pse ai nuk ndaloi së shkruari drama, Dumas më pas iu drejtua romanit historik, shpesh me ndihmën e bashkëpunëtorëve (veçanërisht Auguste Macquet). Ai ishte indiferent ndaj saktësisë historike dhe psikologjia e heronjve të tij ishte rudimentare. Ajo që ai ishte kryesisht i interesuar ishte sesi të organizonte një komplot bindës brenda një konteksti historik mbresëlënës, zakonisht të shekujve 16-të dhe 17-të.

Romanet e tij më të njohura janë “Tre musketierët” (1844), me heronj katër burra të guximshëm të moshës së Richelieu, “Mbretëresha Margot” (1845), “Pas njëzet vjetësh” (1845), “Konti i Monte-Kristo” (1844-1845), me heroin një marinar të ri që burgoset padrejtësisht dhe arratiset për t’u hakmarrë ndaj atyre që i bënë keq, “Dhjetë vjet më vonë ose Vikonti i Brazelonit” (1848-1850), me historinë e “burrit me fytyrë të hekurt”, “Tulipi i zi” (1850) dhe më pak i njohuri “Ali Pasha” (1840), një biografi fiktive e sundimtarit të Janinës.

Kur suksesi trokiti në derën e tij, Dumas u hodh në një jetë luksoze dhe të dukshme, gjë që e detyroi të shkruante gjithnjë e më me nxitim për të paguar kreditorët e tij. Në vitet e fundit të jetës ai ishte krejtësisht i varfër dhe i mbështetur nga i biri, tashmë një shkrimtar i arrirë dhe popullor. Aleksandre Dumas (djali) ishte fryt i lidhjes së tij të dashurisë me një nga dashnoret e tij të panumërta (40 janë vërejtur nga studiuesit, me të paktën shtatë fëmijë).

Ai ishte anëtar i “Club des Hashischins”, së bashku me Viktor Hugo, Charles Baudelaire, Eugène Delacroix dhe Honore de Balzac. Çdo muaj anëtarët e klubit mblidheshin në një hotel në Paris dhe tregonin përvojat e tyre me drogën, veçanërisht hashashin.

Aleksandre Dumas (babai) vdiq në Dieppe në Francën veriore, më 5 dhjetor 1870.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Luani: 3 Fjali!

Next Story

SHBA do i Japë Turqisë Auroplanë F-16 - Turqia Gati për Përplasje me Greqinë

Latest from Info