10 Kafshët / Shpendët më të Zgjuara në Planet

Toka është plot me krijesa të gjalla, organizma të gjallë që dëgjojnë, shohin dhe përshtaten përsosmërisht me planetin, që janë në gjendje të mbijetojnë dhe evoluojnë.

Njerëzit janë krijuar që të dominojnë si speciet më inteligjente dhe të ngjiten në majë të zinxhirit ushqimor, por shumë popullata të kafshëve kanë qenë gjithashtu të suksesshme në mbarështimin, zgjerimin dhe përshtatjen e tyre me kushtet klimatike.

Është për t’u habitur që disa kafshë kanë një intuitë shumë më të madhe të fenomeneve natyrore sesa njerëzit. Shembulli më i mirë është viti 2004 me tërmetin dhe cunamin në Oqeanin Indian. Shumë lloje kafshësh u zhvendosën në kodra shumë kohë përpara se rreziku të bëhej i dukshëm për njeriun.

Popullata e këtyre kafshëve është shumë e madhe dhe meriton vëmendjen tonë. Ata kanë gjuhë, veçori, rregulla dhe synime për mbijetesë. Ju prezantojmë një listë me 10 kafshët më të zgjuara dhe arsyet pse ato janë kaq të veçanta.

Nr. 10. Merimanga (specia portia labiata)

Kjo specie është një anëtar i gjinisë së merimangave Portia dhe është padyshim krijesa më e vogël në listë. Ata banojnë në toka dhe pyje të braktisura në Afrikë, Azi dhe Australi.

Ata kanë vërtetuar aftësitë e tyre të të mësuarit në testet laboratorike dhe janë etiketuar si brumbulli më i zgjuar në botë. Punojnë çuditërisht mirë në zgjidhjen e problemeve dhe detyrave numerike. Një nga aftësitë e tyre është të tërheqin merimangat e tjera për ushqim. Për ta bërë këtë, ata dalin nga qendra e rrjetës dhe imitojnë insektin e bllokuar. Nëse qëllimi i saj arrihet, atëherë ajo do të kujtojë atë që bëri herën tjetër dhe do të bëjë saktësisht të njëjtën gjë.

Nr 9. Minjtë

Ka qindra lloje minjsh në mbarë botën dhe janë një nga kafshët më të studiuara dhe më të testuara në laborator. Ato kanë qenë objekt kërkimesh dhe testimi në shumë studime prestigjioze. Arsyeja është se ata kanë një fiziologji të ngjashme me njerëzit dhe krahasimi eksperimental është i afërt. Të gjithë minjtë mësojnë të sillen dhe mësojnë truket e reja shumë lehtë.

Minjtë kanë një nuhatje dhe dëgjim të mahnitshëm. Ata mund të trajnohen për të zbuluar mina dhe bomba. Këto kafshë janë të pabesueshme për të gjetur rrugën e tyre për të dalë nga labirintet. Minjtë janë kafshë sociale, ata ndjejnë keqardhje, eksitim, humbje dhe stres. Mënyra se si ata ëndërrojnë është e ngjashme me atë të njerëzve. Ata gjithashtu kanë aftësi organizative dhe teknika kujdesi.

Nr. 8. Grabitqarët dhe sorrat

Këta të dy janë grupuar së bashku sepse të dy janë anëtarë të familjes së koracideve. Kjo familje konsiderohet gjerësisht si më inteligjenti nga të gjithë zogjtë. Përcaktimi shkencor i I.Q. e shpendëve del në bazë të këtyre. Ata mund të llogarisin, të dallojnë forma komplekse dhe të kryejnë detyra vëzhgimi. Ata janë krijesa jashtëzakonisht sociale.

Sorrat e egra në Izrael kanë mësuar të përdorin thërrimet e bukës si karrem për të kapur peshk. Ata janë studiuar gjithashtu për aftësinë e tyre për të përdorur mjete në kërkimin e ushqimit. Këta shpendë kanë “logjikën” (idenë) që të hedhin arrat dhe ushqimet e tjera me lëvozhgë të fortë në rrugë dhe të presin që një makinë t’i thyejë dhe pastaj t’i marrin bukën.

Nr 7. Qeni Collie

Qentë Collie konsiderohen si qentë më inteligjentë në botë. Zakonisht përdoren në kopetë me dele dhe në përgjithësi në blegtori. Ata kanë aftësi të veçanta në menaxhimin e kafshëve dhe janë një kafshë shtëpiake shumë e mirë. Ata janë shumë të hapur ndaj ushtrimeve fizike dhe stërvitjes.

Në zonat e Australisë është zbuluar se një Collie i stërvitur mund të arrijë të bëjë pesë herë më shumë punë sesa një njeri. Ata dominojnë garat e qenve në të gjitha sportet dhe performojnë shumë mirë edhe në garat e kërcimit. Kanë një nuhatje të mahnitshme dhe konsiderohen gjerësisht si qen zbulues. Mund të trajnohen për të gjetur drogë dhe përdoren në operacionet e kërkim-shpëtimit. Kanë një personalitet autonom, ata mund të mësojnë rutinën njerëzore dhe më pas të parashikojnë lëvizjen tonë të ardhshme.

Nr. 6. Oktapodi gjigant i Paqësorit të Veriut

Jeton në thellësi të oqeanit dhe i përket familjes së cefalopodëve. Të gjitha llojet e cefalopodëve dihet se kanë aftësi të jashtëzakonshme mendore. Oktapodi konsiderohet si organizmi jovertebror më inteligjent. Në kushte eksperimentale, këto kafshë kanë treguar kujtesë afatshkurtër dhe afatgjatë. Ata kanë aftësi të jashtëzakonshme vëzhgimi, mësimi dhe zgjidhjeje të problemeve.

Nr 5. Papagalli afrikan (gri)

Kjo specie gjendet në Afrikën Perëndimore dhe Qendrore në pyjet tropikale. Papagajtë kanë qenë gjithmonë në gjendje të demonstrojnë se mund të imitojnë fjalimin e njeriut, por kjo specie mund t’i lidhë fjalët me kuptimin e tyre dhe të bëjë fjali të shkurtra.

Këta zogj komunikojnë me njëri-tjetrin përmes këngëve, tingujve dhe madje edhe gjuhës së trupit. Ai mund të trajnohet lehtësisht për të dëgjuar dhe kryer disa aktivitete. Mund të imitojë zërat dhe tingujt në mënyrë të përsosur. Një papagall mund të zbulojë mbi pesëdhjetë objekte, shtatë ngjyra, pesë forma dhe numra deri në gjashtë.

Nr 4. Elefantët

Tashmë tre elefantë jetojnë në Afrikë dhe Azi. Këta të tre tashmë kanë trashëguar të njëjtin gjen. Në shumë kultura elefantët shihen si një simbol i mençurisë dhe janë të njohur për kujtesën e tyre të pabesueshme. Ata krijojnë harta të brendshme dhe mbajnë mend vendndodhjet e sakta të ujit dhe ushqimit që duhet të vizitojnë për vite me radhë. Truri i elefantit është më i madhi nga çdo kafshë tjetër dhe kanë dëgjim të jashtëzakonshëm.

Është një nga speciet e pakta që mund ta njohin veten në një pasqyrë. Elefantët funksionojnë në një gamë të gjerë sjelljesh dhe veprimesh, luajnë muzikë, ndjejnë trishtim, luajnë lojëra dhe kanë një sens të avancuar të përdorimit të mjeteve. Ata kanë një sens të jashtëzakonshëm për artin, ata mund të pikturojnë portrete dhe të shprehen përmes saj.

Nr. 3. Majmun (lloji Macaque)

Pas njeriut, kjo specie është më e përhapura në botë. Është i njohur për inteligjencën e tij dhe për këtë arsye është përdorur gjerësisht në kërkimet biologjike dhe mjekësore. Ata kanë aftësinë për të mësuar, kanë një kujtesë shumë të mirë dhe mund dhe marrin vendime. Përdorin shprehje të fytyrës që janë gjithashtu të kuptueshme nga njerëzit.

Tregojnë prirje vetëvrasëse, mund të bëjnë një sulm të planifikuar dhe janë kafshë shumë sociale. Sistemi i tyre vokal ka shumë ngjashmëri me komunikimin njerëzor. Njerëzit kanë 93% të ADN-së, të përbashkët me këtë specie.

Nr 2. Delfinët

Konsiderohen si kafshët më inteligjente që banojnë në oqean. Delfini me hundë shishe jeton në ujërat e ngrohta në mbarë botën dhe është lloji më inteligjent i delfinëve. Ai ka një tru jashtëzakonisht të madh dhe lobi i tyre ballor është 40% më i madh se i yni. Kjo pjesë e trurit është përgjegjëse për komunikimin, përpunimin e informacionit, zgjidhjen e problemeve etj.

Ata trajnohen shumë lehtë, kanë aftësi për të zgjidhur problemet, për të menduar, kuptuar dhe mësuar nga përvojat e kaluara. Lokalizojnë ushqimin e tyre me tinguj dhe në këtë mënyrë komunikojnë edhe me njëri-tjetrin.

Nr 1. Shimpanze

Ata jetojnë në pyjet tropikale dhe savanat e lagështa të Afrikës Perëndimore dhe Qendrore. Mund të mësojnë, të kryejnë detyra të të menduarit organizativ dhe të kenë një kujtesë më të mirë se çdo kafshë tjetër.

Mund të përdorin kompjuter për të zgjidhur probleme numerike. Mund të përshtaten shumë shpejt dhe të komunikojnë në gjuhën e shenjave me njerëzit. Ata kanë njohuri të avancuara të mjeteve, bëjnë shtiza, vrima në pemë, përdorin gurë për të thyer guaskën nga frutat, apo përdorin gjethet e pemëve për sfungjer.

Ata bëjnë manovra taktike kur sulmojnë dhe përdorin teknika manipuluese brenda familjeve të tyre. ADN-ja e tyre është 98% e ngjashme me speciet njerëzore.

Sipas librit të Brian Johnson “Kafsha më e zgjuar në botë”.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Rendi i Ri Bortëror: Si e Përshkruan në Mesin e Viteve ΄90 Shkrimtari Terry Cook

Next Story

SKANDAL - Kontrata e Vaksinës Pfizer me Qeverinë Shqiptare - Janar 2021

Latest from Info