Zhvillime Tektonike Gjeopolitike – Rubla e Nesërme si Dollari i Sotëm?

/

Zhvillime tektonike gjeopolitike sjell Lavrov teksa thotë se “përdor dollarin dhe euron në hapësirën post-sovjetike”.

Moska flet drejtpërdrejt për pengimin e përfshirjes së Perëndimit në vendet që dikur ishin një hapësirë ​​e vetme. Një mesazh veçanërisht i rëndësishëm në kontekstin e përfundimit të përdorimit të dollarit dhe euros në transaksionet e Moskës me vendet e të ashtuquajturës hapësirë ​​post-sovjetike, Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov dërgoi atë që duket të jetë fillimi i rikrijimit të një hapësire të vetme veprimi, me qendër Moskën.

Unifikimi monetar që ka të ngjarë të shtrihet në të gjitha Republikat që përbënin Bashkimin Sovjetik duke krijuar një treg të madh që do të kalojë përmes Kremlinit dhe do të jetë në gjendje të konkurrojë plotësisht me SHBA-në dhe BE-në, ndërsa në një vit të dytë mund të nënkuptojë gjithashtu unifikimin e kufijve të jashtëm, ose krijimin e një Shengeni post-sovjetik.

Duke iu referuar veçanërisht Kazakistanit, me të cilin Rusia ka një tregti të pasur dypalëshe, Lavrov bëri të qartë se të dy vendet do të largohen në transaksionet e tyre nga këto dy monedha, të cilat “kanë rezultuar të jenë jo të besueshme”.

“Në tregtinë dypalëshe me Kazakistanin në periudhën janar-tetor 2022, tregtia u rrit me rreth 10%, që korrespondon me rreth 22 miliardë dollarë në vit. Unë them “dollarë” siç bëj zakonisht.

Është koha të heqim dorë nga kjo monedhë, nuk mund ta llogarisim bashkëpunimin tonë në një monedhë që është dëshmuar të jetë e pabesueshme.

Është e pamundur të negociosh me emetuesit e dollarit dhe euros, të cilët vendosin sanksione në çdo kohë”, tha Lavrov.

Përveç kësaj, shefi i diplomacisë ruse akuzoi Perëndimin se po përpiqet të vendosë pengesa në marrëdhëniet mes Rusisë dhe Kazakistanit.

“Në mjedisin e sotëm të komunikimit, çdo informacion – i vërtetë apo i rremë – shpërndahet gjerësisht në çast. Këto palë të interesuara, të paskrupullta, që futin pyka në marrëdhëniet tona menjëherë përfitojnë nga kjo”, tha Lavrov, duke folur për stacionin televiziv të Kazakistanit Khabar-24.

“Ne e dimë sesa nga afër monitorojnë homologët tanë amerikanë dhe përfaqësuesit e Bashkimit Evropian zhvillimet në zonën post-sovjetike”, tha ministri.

“Ata vëzhgojnë ndonjë shenjë për të fryrë deklaratat e individëve të caktuar në nivelin e politikës shtetërore të një vendi apo tjetrit. Ata as nuk përpiqen ta fshehin”, vuri në dukje ai.

Përpjekje perëndimore në Armeni dhe Azerbajxhan.

“Moska regjistron një synim të vazhdueshëm të Perëndimit për të ndërhyrë në format e tij të ndërveprimit me Bakun dhe Jerevanin dhe për të shtyrë Rusinë nga Transkaukazia”, thotë Denis Gonchar, një zyrtar i Ministrisë së Jashtme ruse.

“Ne vazhdojmë të regjistrojmë synimin e tyre të vazhdueshëm për t’u integruar në kontaktet tona trepalëshe me Azerbajxhanin dhe Armeninë. Megjithatë, Brukseli dhe Uashingtoni mund të përpiqen ta paraqesin atë si diçka tjetër, por pas saj qëndron një dëshirë për ta larguar Rusinë nga Transkaukazia.

Është tregues se Uashingtoni dhe Brukseli as që guxojnë të njohin rëndësinë e madhe të Rusisë në marrëveshjet trepalëshe për normalizimin e marrëdhënieve Armeni-Azerbajxhan”, vuri në dukje diplomati.

Sipas diplomatit të lartë, kështu e percepton Rusia funksionimin e misionit të përkohshëm monitorues të BE-së në Armeni, si dhe “përpjekjet për të organizuar misionin e OSBE-së në rajon duke anashkaluar rregullin e konsensusit”.

Gonchar gjithashtu vë në dukje se ndërmjetësit rusë bënë të mundur përfundimin e përshkallëzimit të rrezikshëm të shtatorit në kufirin armeno-azerbajxhanas.

“Një numër hapash u ndërmorën brenda CSTO me kërkesë të Armenisë, duke përfshirë thirrjen e seancës urgjente të Këshillit të Sigurisë Kolektive të CSTO, misionin e Sekretarit të Përgjithshëm dhe Shefave të Përbashkët të Shtabit të CSTO për të vlerësuar situatën në terren dhe për të marrë në konsideratë monitorimin e misionit të Organizatës në zonat kufitare të Armenisë.

Situata kufitare u diskutua në thelb gjatë takimit vjetor të Këshillit të Sigurisë Kolektive të CSTO-së më 23 nëntor”, tha Gonchar, sipas raportimeve të Tass.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Thesprotja që Magjepsi Ali Pashën

Next Story

Operacioni “Pristina Dawn” nga Ushtria Serbe Filloi - Në Kufirin me Kosovën 5.000 Ushtarët e Parë Serbë

Latest from Info