Shën Joani

/

Profetët e fundit dhe më të mëdhenjtë e Dhiatës së Vjetër. Ai quhet “Paraardhës” sepse ai sinjalizoi ardhjen e Jezu Krishtit dhe “Baptist” sepse ai e pagëzoi Atë.

Shën Joani është nga profetët e fundit dhe më të mëdhenjtë e Dhiatës së Vjetër. Ai quhet “Pararendësi”, sepse me predikimin dhe veprën e tij sinjalizoi ardhjen e Jezu Krishtit dhe “Baptist”, sepse pagëzoi njerëz në lumin Jordan, pagëzoi Jezu Krishtin gjithashtu.

Pagëzimi i Pararendësit ishte një akt simbolik i pastrimit të atyre që shkonin tek ai për të rrëfyer, por ishte edhe lloji i pagëzimit të Jezu Krishtit, prandaj Joani tha: “Unë ju pagëzova në ujë, le t’ju pagëzojë në Fryma e Shenjtë” (Marku 8).

Joani (një formë e greqizuar e emrit hebraik Yohanan, që do të thotë “për hirin e Zotit”) lindi për mrekulli nga prifti Zakaria dhe Elizabeta e vjetër. Ai ishte i lidhur me Jezu Krishtin nga ana e nënës së tij dhe vetëm gjashtë muaj më i madh se ai.

Ai jetoi një jetë asketike në shkretëtirë dhe nuk hezitoi të kontrollonte drejtpërdrejt padrejtësinë dhe statusin moral të njerëzve të kohës së tij. Kjo bëri që ai të arrestohet dhe të burgoset nga toparku i Judesë, Herod Antipa, i cili jetonte ilegalisht me Herodiadën, gruan e vëllait të Herodit, Filipit. Herodias e bindi vajzën e saj Salomenë të kërkonte “kokën e Joanit mbi një tryezë” (Marku 25) si dhuratë për ditëlindje dhe Herod Antipa për ta kënaqur atë urdhëroi t’i prisnin kokën Joanit.

Joan Pararendësi dhe Pagëzori është një nga shenjtorët më të njohur në Greqi dhe në të gjithë botën ortodokse. Ai konsiderohet si mbrojtësi dhe kujdestari i derrave dhe atyre që vuajnë nga malaria. Emri i tij është një nga emrat më të zakonshëm të pagëzimit dhe është derivat i shumë mbiemrave. Një numër i madh kishash mbajnë emrin e tij, si dhe qindra vendbanime. Kujtimi i tij nderohet nga Krishtërimi gjashtë herë në vit:

7 janar, Sinagoga e Profetit të Shenjtë Pararendës dhe Joan Pagëzorit.
24 shkurt, Gjetja e parë dhe e dytë e kokës së shenjtë të profetit të shenjtë, pararendësit dhe pagëzorit Joan.
25 maj, Gjetja e tretë e kokës së shenjtë të profetit të shenjtë, pararendësit dhe pagëzorit Joan.
24 qershor, ditëlindja e Profetit të Shenjtë Pararendës dhe Joan Pagëzorit. Në prag të festës mbizotërojnë zakonet piroteknike (Zjarret e Shën Joanit).
29 gusht, Diseksioni i kokës së Profetit të Shenjtë Pararendës dhe Joan Pagëzorit. Dita konsiderohet zi dhe shoqërohet me agjërim të rreptë.
23 shtator, Arrestimi i Pararendësit të Shenjtë.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Kevin McCarthy Konfirmohet Kreu i Dhomës së Përfaqësuesve në SHBA

Next Story

Barut Kosova!

Latest from Info