Jane Jacobs

/

Gazetare, autore dhe aktiviste amerikano-kanadeze në çështjet e urbanistikës dhe planifikimit hapësinor, e njohur për kontributin e saj në studimet urbanistike.

Jane Jacobs, nga fisi Butchner, lindi më 4 maj 1916, në Scranton, Pensilvani. Babai i saj ishte mjek dhe nëna e saj infermiere.

Në vitin 1935 ajo u vendos me motrën e saj në New York, fillimisht në Brooklyn dhe më pas në Greenwich Village, një lagje tradicionale e Manhatan, për të cilën luftoi që të mos rindërtohej dhe të humbiste karakterin e saj të veçantë.

Fillimisht punoi si stenografe dhe më pas si gazetare, duke shkruar artikuj për jetën e përditshme të metropolit amerikan. Në vitin 1961 botoi librin me ndikim “Vdekja dhe jeta e qyteteve të mëdha amerikane”, në të cilin ajo argumentoi se zhvillimi modern i banesave nuk merr parasysh nevojat e banorëve, duke futur konceptet e sociologjisë në fushën njohëse të planifikimit urban dhe planifikimit hapësinor, si “kapitali social”. Me këtë libër dhe me rreshtimin e saj si militante, Jacobs zgjoi shumë ndërgjegjen e banorëve ndaj dhe shpëtoi pjesërisht Greenwich Village nga kthetrat e spekulatorëve.

Në vitin 1968, një arrestim për aktivizmin e saj në New York, kundërshtimi i saj ndaj Luftës së Vietnamit dhe pasja e dy djemve në moshë ushtarake, e çoi atë dhe burrin e saj në Toronto, Kanada, ku jetoi pjesën tjetër të jetës. Në atdheun e saj të ri, ajo vazhdoi përpjekjet e saj për rigjenerimin urban me moderim nga ana e banorëve. Ajo shkroi gjithashtu librat “Ekonomia e qyteteve” (1969) dhe “Qytetet dhe pasuria e kombeve” (1984).

Reparti i dominuar nga meshkujt, ai i planifikimit urban në Amerikë, e trajtoi atë në një mënyrë përçmuese dhe shpesh ironike. E akuzuan për përgjithësime dhe mungesë studimesh në lëndën specifike, ndërsa disa të tjerë kërkuan që të kthehej në kuzhinë dhe të lante një pjatë. Por ja që aktiviteti i saj la gjurmë dhe u bë shpeh barrierë kundër abuzimeve me hapësirën urbane.

Jane Jacobs vdiq në Toronto më 25 prill 2006, në moshën 89-vjeçare.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Nettie Stevens

Next Story

Dëshmore / Martire e Krishtërimit Shënjtore Irini

Latest from Info

Vjen Krizë Bankare?!

Deutsche Bank: “Një krizë e madhe krediti po vjen, me një valë falimentimesh dhe kredish problematike”.