Incident Shqetësues në Transnistria: Sulm me Dron në një Bazë Ushtarake Ruse

/

Çfarë lidhje ka me Moldavinë dhe bazën e madhe ushtarake të NATO-s në Rumani.

Një ngjarje e çuditshme dhe shqetësuese ka ndodhur sot në Transnistria, brezi i ngushtë i tokës që shtrihet midis Moldavisë dhe Ukrainës dhe që përbën një shtet “de-facto”.

Një dron rrëzoi një helikopter transporti të Ushtrisë Ruse në një bazë të mbajtur nga Rusia në rajon.

Në vitin 2006, në një referendum të mbajtur në rajon, 93.1% e banorëve ishin në favor të pavarësisë së tyre nga Moldavia dhe bashkimit të tyre me Rusinë. Nga ana tjetër, Moldavia e konsideron këtë sipërfaqe prej vetëm 4,163 km2. territorin e vet.

Sulmi ndaj helikopterit të çmontuar ndodhi në një bazë ushtarake të ushtrisë ruse. Rusia mban një forcë prej rreth 1.500 ushtarësh në atë shtet, të cilët, sipas Moskës, kanë detyra paqeruajtëse.

Moska ia atribuoi sulmin një droni ukrainas, ndërsa Kishinau pretendon se ishte një provokim nga Moska që synonte destabilizimin e Moldavisë përpara fillimit të negociatave të pranimit në BE në vitin 2024.

Deri më tani Rusia nuk e ka përdorur territorin e Transnistrisë për të nisur sulmet në Ukrainë, por zona është vetëm 100km nga Odessa dhe rasti është komplikuar më tej nga dislokimi i përfolur i forcave franceze në Ukrainë, për të mbrojtur qytetin.

Në të njëjtën kohë, në Rumani po kryhen me ritme të ethshme dy projekte të cilat lidhen drejtpërdrejt me përfshirjen e afërt të NATO-s në luftën kundër Rusisë.

E para është autostrada moldave, e cila po ndërtohet me ritme të ethshme.

Ajo do të kalojë përmes Rumanisë nga jugu në veri dhe përmes Ploiesti, Buzau, Foscani, Bacau dhe Pascani do të përfundojë në Ukrainë.

Autostrada rreth 450km e gjatë do të jetë gati në fund të vitit 2024 ose edhe më herët. Qëllimi i saj është të transportojë furnizime në Ukrainë.

E dyta është baza e madhe ushtarake, më e madhja në Europë që NATO po ndërton edhe në Rumani.

Ndërtimi i bazës, me një kosto ndërtimi prej 2.5 miliardë euro, filloi ditët e mëparshme dhe do të zgjerojë bazën e 57të të Forcave Ajrore Rumune “Mihail Kogălniceanu”.

Baza do të ketë një sipërfaqe prej 2.800 hektarësh dhe një perimetër total prej 30 kilometrash. Baza do të jetë në gjendje të presë deri në 10.000 trupa të NATO-s dhe familjet e tyre.

Baza në kontenë Constanța do të pajiset me pista, hangarë avionësh, objekte ruajtjeje dhe zhvillimi për armët, karburantë dhe lubrifikantë, pajisje arsimore, shkolla, kopshte, dyqane dhe spital.

Ndërtimi i autostradës, e cila do të jetë gati në fund të vitit, si dhe ndërtimi i bazës në Rumani, vijnë në lidhje të plotë me deklaratat e Macron për dërgimin e forcave franceze në Ukrainë. Çdo lëvizje dhe furnizim i tyre do të bëhet përmes Rumanisë.

Sepse asgjë nuk është e rastësishme, sigurisht as deklaratat e Macron-it, të cilat ai i bëri disa ditë më parë, por siç duket plani është përgatitur që në fund të vitit 2023, por tani u zgjodh momenti për të bërë deklaratat.

Incidenti në Transnistria thjesht do t’i komplikojë gjërat edhe më shumë.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Zgjedhjet në Rusi: Putin Fitues me 87%, Siaps Exit Poll!

Next Story

"Mësuesit Duhet të Përgatisin Nxënësit për Luftë", thotë Ministria e Arsimit në Gjermani - Macron në Francë Gati për Përplasje me Rusinë

Latest from Info