Truku Gjeomekanik për të Ftohur Valën e të Nxehtit në Kaliforni, Mund të Çojë në Rritje të Temperaturave në Europë!

/

Metodat gjeomekanike të dizajnuara për të ulur temperaturat në Kaliforni mund të shkaktojnë një valë të nxehti në Europë, paralajmërojnë shkencëtarët.

Studiuesit në Universitetin e Uashingtonit muajin e kaluar spërkatën aerosole reflektuese ndër retë, mbi oqeanin pranë Gjirit të San Franciskos, për të ftohur sipërfaqen poshtë.

Megjithatë, një studim i botuar në revistën Nature Climate Change zbuloi se ndërsa truku eksperimental gjeomekanik mund të zvogëlojë ndjeshëm stresin e nxehtësisë në rajon, të njëjtat ndërhyrje do të reduktojnë stresin e nxehtësisë në Shtetet e Bashkuara perëndimore gjatë ngrohjes së mesit të shekullit dhe në të gjithë botën.

“Kjo tregon se ndriçimi i reve detare mund të jetë shumë efektiv për Bregun Perëndimor të SHBA-së nëse bëhet tani, por mund të jetë i paefektshëm atje në të ardhmen dhe të shkaktojë valë të nxehti në Europë”, tha udhëheqësja e ekipit dhe oqeanografi UC Jessica Wan San Diego, supervizor.

Por përpjekjet fillestare me të ashtuquajturën shkëlqim të reve detare kanë rezultuar të diskutueshme. Në Alameda, Kaliforni, autoritetet lokale kanë urdhëruar shkencëtarët në Universitetin e Uashingtonit të ndalojnë eksperimentet e tyre me një pajisje që do të lëshonte grimcat që ndriçojnë retë në atmosferë, raporton New York Times, sepse ata kanë frikë se grimcat mund të jenë të rrezikshme.

“Qyteti po studion përbërjet kimike në llak për të përcaktuar nëse ato paraqesin rrezik kur thithen si aerosol nga njerëzit dhe kafshët, ose kur zbresin në tokë apo në gji”, shkruan zyrtarja Alameda në Facebook, sipas fragmentit të NYT (i referohemi edhe botimit “Duke luajtur me Zotin: HAARP, gjurmë kimike dhe manipulime atmosferike për të prerë ajsbergët”)

Pengesa është emblematike, e rezistencës me të cilën do të përballen përpjekjet për të bllokuar rrezet e diellit ose gjeomekanika diellore, në këtë fazë shumë të hershme. Siç është raportuar më parë nga The New York Times, eksperimenti ishte testi i parë në natyrë i teknologjisë së ndriçimit të reve të oqeanit në Shtetet e Bashkuara.

Forca e grimcave

Grimcat ose aerosolet që notojnë në ajër luajnë një rol kyç në klimën tonë. Ato shërbejnë si një mjedis në të cilin molekulat e ujit grumbullohen dhe bëhen pika uji, të cilat nga ana tjetër çojnë në formimin e reve.

Metoda Marine Cloud Brightening propozon të përfitohet nga kjo duke injektuar aerosole të vogla të kripës së detit në re për të nxitur formimin e pikave të ujit, duke krijuar re më të dendura që reflektojnë më shumë rrezet e diellit.

Në eksperimentin e tyre muajin e kaluar, studiuesit testuan pajisjen e shpërndarjes së aerosolit në formë orteku, Cloud Aerosol Research Instrument (CARI), në kuvertën e fluturimit të aeroplanmbajtëses së dekomisionuar USS Hornet.

Qëllimi i testit ishte të zbulonte nëse CARI mund të spërkatte me besueshmëri aerosole të vogla të kripës së detit në ajër. Madhësia është shqetësimi kryesor, aerosolët duhet të jenë të mirë për të prodhuar re mjaft të dendura. Studiuesit pas studimit paralajmëruan se mungesa e rregullimit mund të përkeqësojë efektet e projekteve eksperimentale gjeomekanike që po zhvillohen në mbarë botën.

Nga Guardian:

Autorët e studimit i quajtën rezultatet “të frikshme”, sepse ka pak ose aspak rregullore në mbarë botën për të parandaluar aplikimet rajonale të teknikës së shkëlqimit të reve të detit, në të cilën aerosolët reflektues (zakonisht në formën e kripës së detit ose spërkatjes) lëshohen në re. Retë Stratocumulus spërkaten mbi oqean për të reflektuar më shumë rrezatim diellor në hapësirë.

Ekspertët thonë se kontrollet e pamjaftueshme e bëjnë të vështirë për vendet, qytetet, kompanitë apo edhe individët e pasur, që të parandalojnë veten nga ndryshimi i klimës lokale dhe nëse e bëjnë këtë në kurriz të njerëzve që jetojnë diku tjetër, kjo gjë mund të çojë në konkurrencë.

Rritja e fundit e mprehtë e temperaturave globale ka shtyrë disa institute kërkimore dhe organizata private të angazhohen në kërkime gjeomekanike, pothuajse tabu për periudha të mëparshme.

Në Australi, shkencëtarët kanë testuar strategjitë e ndriçimit të reve të oqeanit për të paktën katër vjet në përpjekje për të ftohur Reefin e Madh të Barrierës dhe për të ngadalësuar zbardhjen e tij.

Në fillim të këtij viti, shkencëtarët e Universitetit të Uashingtonit spërkatën grimcat e kripës së detit në kuvertën e fluturimit të aeroplanmbajtëses së dekomisionuar USS Hornet, e cila ishte ankoruar në Alameda në Gjirin e San Franciskos. Ai eksperiment u ndërpre nga qeveria lokale për të hetuar nëse spërkatja përmbante kimikate që mund të përbënin rrezik për shëndetin e njerëzve ose kafshëve në gji.

Çfarë ironie!

Iniciativat për të manipuluar motin në emër të luftimit të ndryshimeve klimatike (ngrohja globale) çojnë në përkeqësim të vetë fenomenit që ata përpiqen të luftojnë.

Të manipulosh motin është një përpjekje si të luash me Perëndinë, është një ide e keqe, ndoshta edhe diabolike.

Previous Story

BE Emëron Kryediplomate "Rusofobën" Estoneze Kaja Kallas!

Next Story

Amerika Flet për Pushtim Rus në Estoni & Letoni!

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është