Balltiku u Shkëput nga Unaza e Energjisë me Rusinë & Minskun për Shkak të Një Sulmi të Afërt

/

Me “dhëmbët e dragoit” po mbrojnë Vilniusin!

Fortifikime kudo në Estoni. Mur në kufi, “mur” dhe në ajër.

Shtetet balltike po përgatiten intensivisht për një “sulm rus” që sipas amerikanëve mund të ndodhë brenda 3 muajve të ardhshëm!

Në Lituani, autoritetet kanë aq frikë nga një sulm ndaj vendit, sa vendosën të rrethojnë kryeqytetin e republikës me fortifikime antitank. E pabesueshme dhe megjithatë e vërtetë. Nëse lituanezët i frikësohen një avancimi rus në kryeqytetin e tyre, atëherë ka një problem serioz.

Të gjitha këto zhvillime konfirmojnë informacionet që kishin rrjedhur prej kohësh dhe flitej për një “Gjendje të Jashtëzakonshme” në Balltik.

Mur në kufi – “Mur” dhe në ajër

Në zonat e pyllëzuara dhe kënetore në jug të vendit është vendosur një gardh prej dy metrash me tela me gjemba, i cili vështirë kapërcehet apo shkatërrohet. Deri në fund të verës, kamera dhe imazhe termike do të instalohen dhe patrullat do të fillojnë të përdorin dronët për vëzhgim.

Estonia ka frikë, ndër të tjera, se Rusia do të përsërisë shembullin e Bjellorusisë, e cila në korrik 2021 përmbyti kufirin e saj me Poloninë me emigrantë, duke krijuar kriza të përsëritura, përfshirë ato humanitare.

Sipas ERR (Radio Shtetërore Estoneze), Talini ka vendosur të zgjerojë fortifikimet në zonën e quajtur Saatse Boot (pjesë e territorit rus në kufi me provincën estoneze të Voru – TASS) duke instaluar një gardh dhe ‘bypass’.

Më herët, u njoftuan planet për një shkëmbim toke me Moskën nëse ratifikohet marrëveshja e kufirit. Megjithatë, autoritetet e vendit kanë vendosur që një shkëmbim i tillë është i pamundur për shkak të kushteve aktuale.

“Të gjithë e kuptojmë se nuk do të tregtojmë toka me Rusinë. Prandaj duhet ta ndërtojmë këtë gardh. Qeveria duhet të ndajë mjete për këtë. Bëhet fjalë për 4 milionë euro, 2.6 milionë prej të cilave do të shpenzohen për rrugë. Autoriteti i transportit duhet të fillojë ndërtimin e tij”, tha Ministri i Brendshëm estonez, Lauri Läänemets.

Më 17 maj, Laanemets tha se Estonia do të forconte objektet e saj në tokat e planifikuara për t’u shkëmbyer, sipas marrëveshjes kufitare me Rusinë.

Saatse Boot është pjesë e rrethit Pechorsky të Rajonit Pskov që shtrihet në territorin estonez. Estonia kishte planifikuar më parë ta shkëmbente atë për një ngastër të barabartë toke pyjore si pjesë e marrëveshjes kufitare të vitit 2014. Megjithatë, kjo marrëveshje nuk është ratifikuar për shkak të synimit të Talinit për t’i shtuar në mënyrë të njëanshme asaj një referencë në Traktatin e Tartut, i cili do të zgjeronte potencialin e tij për pretendime territoriale në të ardhmen.

Vlen të përmendet se Estonia kufizohet me Detin Baltik në perëndim dhe në veri dhe kufizohet me një tjetër anëtar të NATO-s, Letoninë, në jug. Kufiri i saj me Rusinë shtrihet në lindje. Megjithatë, një pjesë e rëndësishme e tij është liqeni Peipus dhe lumi Narva. Prandaj, pjesa më e cënueshme konsiderohet të jetë pjesa e kufirit në jug të Estonisë, ku ka pyje dhe këneta.

Le Figaro shkruan se Estonia së bashku me vendet e tjera balltike po forcon edhe hapësirën e saj ajrore kufitare, për të cilën po zhvillohet një “mur me drone”.

Ministri i Brendshëm estonez Lauri Läänemets tha se teknologjia është e aftë të zbulojë dhe të zmbrapsë dronët, duke shtuar se vendi i tij planifikon të instalojë pengesën përgjatë gjithë kufirit të tij lindor, si dhe rreth qyteteve të tij të mëdha.

“Siç mund të shohim në frontin ukrainas, ekziston një garë e vazhdueshme teknologjike midis kundërshtarëve dhe mënyrave të reja të përdorimit të dronëve. Edhe një hap i vogël përpara kundërshtarit çon në sukses më të madh, por ky sukses mund të matet me ditë, pasi kundërmasat zbulohen me një shkallë alarmante për çdo masë dhe cikli vazhdon”, tha Läänemets.

“Nuk ka dyshim se kjo është e nevojshme, pasi edhe dronët e vegjël tashmë e kanë dëshmuar vlerën e tyre si armë zbuluese dhe sulmuese”, shtoi ai.

13 milionë euro janë ndarë për sistemin e zbulimit dhe 50 milionë euro të tjera janë caktuar për kundërmasa në rast të shkeljeve të kufirit.

Operacioni “ulni çelësin” – Tërhiqni kordonin

Vendet balltike do të shkëputin rrjetet e tyre nga sistemi i unifikuar i energjisë elektrike i Bjellorusisë, Rusisë, Estonisë, Letonisë dhe Lituanisë (BRELL). Në fillim të gushtit, ata do të dërgojnë memorandumin në Moskë dhe Minsk.

Ministri lituanez i Energjisë Dainius Kreivys u tha gazetarëve: “Operatorët e rrjetit elektrik të tre vendeve tona kanë përgatitur një letër për të përfunduar marrëveshjen BRELL. Do t’u dërgohet të interesuarve brenda datës 7 gusht”.

Në shkurt 2025, operatorët e rrjetit elektrik të Lituanisë, Letonisë dhe Estonisë planifikuan të lidheshin për provë me rrjetin elektrik të BE-së nëpërmjet Polonisë, mes LitPol Link dhe kabllit Harmony Link.

Në të njëjtën kohë, Seima Lituaneze miratoi ndryshimet që parashikojnë gatishmërinë e rrjetit lokal të energjisë elektrike për t’u lidhur dhe operuar në funksionim sinkron me rrjetet elektrike kontinentale europiane jo në vitin 2025, por që në gjysmën e parë të vitit 2024.

Që nga vjeshta 2023, furnizimet me energji elektrike nga Federata Ruse në shtetet balltike janë ndërprerë zyrtarisht. Megjithatë, sipas parashikimit të Operatorit të Sistemit INTER RAO, “furnizimet në vendet balltike do të vazhdojnë deri në vitin 2025 dhe në total do të arrijnë në 6,7 miliardë kWh…Nuk përjashtohet rifillimi i furnizimeve në afat të mesëm”.

Burimet ruse thonë se “koha” e shkëputjes lidhet me informacionin për një sulm të afërt rus. Nëse kjo ndodh, atëherë me të vërtetë rusët do të jenë të parët që do të ulin “çelsat”.

Vilnius është i rrethuar nga “dhëmbët e dragoit” dhe iriqët antitank

Autoritetet komunale të kryeqytetit lituanez vendosën të blejnë të ashtuquajturit “dhëmbët e dragoit” dhe iriqët antitank për mbrojtjen e qytetit. Siç deklaroi Benkunskas, Vilnius thuhet se është objektivi më i rëndësishëm ushtarak, kështu që u mor vendimi për të rrethuar qytetin me armë të afta për të ndaluar automjetet e blinduara të armikut. Ende nuk është bërë e ditur asgjë për hapjen e kanaleve antitank, por në të ardhmen do të bëhet edhe kjo.

“Vilniusi si kryeqyteti i vendit është një nga objektivat kryesore ushtarake, ndaj është e nevojshme të bëhet gjithçka që është e mundur, përfshirë edhe masat ushtarake, për ta mbrojtur atë. Tashmë në vjeshtë do të kemi në dispozicion këto mjete ushtarake anti-lëvizshmërie”, tha Benkuskas.

Shërbimet bashkiake do të jenë përgjegjëse për vendosjen e iriqëve antitank dhe “dhëmbëve të dragoit”. Ato do të instalohen fillimisht në zonat më “të rrezikshme për vendosjen e blinduar” dhe më pas në të gjithë perimetrin e qytetit.

Të paktën kështu tha Benkunskas. Përveç kësaj, autoritetet e qytetit do të praktikojnë veprimet e autoriteteve administrative ushtarake lokale, të cilave u shërbejnë rreth 2 mijë banorë, në rast konflikti ushtarak sigurisht, me Rusinë. Më herët, autoritetet lituaneze kishin njoftuar planet për të ndërtuar disa “vija mbrojtëse” me fortifikime në kufijtë me Rusinë dhe Bjellorusinë në rast të një “pushtimi të mundshëm rus”.

Programi “Mamuth” për Estoninë deri në 1.7 miliardë euro

Ministria e Mbrojtjes e Estonisë ka njoftuar se plani i saj i ri i zhvillimit për 2025-2028 do të fokusohet shumë në prokurimin e armëve dhe municioneve. Talini do të shpenzojë gati 30% të buxhetit të tij të mbrojtjes, 1.55 miliardë nga 5.3 miliardë euro, për të rimbushur rezervat e tij të armëve dhe municioneve, gjysmë miliardë më shumë se versioni i mëparshëm i planit të parashikuar.

Zhvillimi i strukturave për aftësitë e reja do të jetë gjithashtu pjesë e nismës. Përpjekjet për rimbushje vijnë në mes të ndihmës së vazhdueshme ushtarake të Estonisë për Ukrainën.

Ndër të tjera, është planifikuar blerja e armëve të avancuara, duke përfshirë dronët kamikaze, Caesar AK Guns dhe sistemet e mbrojtjes ajrore Mistral me rreze të shkurtër veprimi.

Gjithashtu do të krijohet një batalion i Inteligjencës, Mbikëqyrjes, Përvetësimit dhe Zbulimit të Objektivave (ISTAR), duke krijuar një rrjet për elementët e inteligjencës që veprojnë në Estoni për Ndërgjegjësim më të mirë Situativ.

Ekipi ISTAR do të lejojë njësitë e manovrimit dhe mbështetjes të vendosen me kursim dhe efikasitet për të ndihmuar në ruajtjen e iniciativës në fushën e betejës. Për më tepër, përmirësimet kryesore të veçorive të përshkruara në versionin e mëparshëm të planit të zhvillimit do të vazhdojnë. Kjo përfshin projekte të reja për lëshuesit e raketave HIMARS të Estonisë.

Sipas kolonelit Mati Tikerpuu, komandant i Brigadës së 2-të të Këmbësorisë, në rast sulmi, ushtria estoneze duhet të ndalojë shpejt armikun për shkak të territorit të vogël të vendit. Për të arritur këtë do të krijohen bunkerë, do të hapen llogore dhe do të vendosen struktura mbrojtëse si “dhëmbët e dragoit” dhe mina antitank.

Tikerpu u vuri në dukje se vendi do të jetë i prekshëm gjatë mobilizimit, kështu që paralajmërimi i hershëm për një sulm do të lejojë përgatitje më të mirë.

Histeria anti-ruse po shitet shumë mirë në të gjithë NATO-n, por edhe më shumë në shtetet balltike, Poloni, si dhe në vendet skandinave.

Previous Story

Cila Është "Forca" më Potente në Planet?

Next Story

Frikë se Putin Aktivizoi “Orkestrën e Kuqe”: Kreshendo Shkeljesh Masive në Infrastrukturën Kritike të Sigurisë së Finlandës!

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është