New York Post: Sanksionet Nuk Kanë Asnjë Rezultat Kundër Rusisë

/

Edicioni i “New York Post” për sanksionet perëndimore ndaj Rusisë shkruan: “Ato nuk i bëjnë asgjë asaj. Ne jetojmë në të vërtetën e krizës dhe do të ngrijmë në dimër. Industritë tona po vuajnë ndërsa, Kina dhe India po ngrihen”.

Duket se sanksionet ndaj Rusisë të vendosura nga lobe të veçanta perëndimore po shndërrohen në një skandal global, të cilët po përfitojnë prej tyre duke bërë miliarda, në të njëjtën kohë që të vetmit që preken janë qytetarët e vendeve që i kanë vendosur, ndërsa në të njëjtën kohë ekonomia ruse nuk pëson ndonjë ndikim të madh, ndërsa në të njëjtën kohë industritë e Perëndimit do të goditen edhe në të ardhmen, pasi energjia e lirë shkon në Kinë dhe Indi.

Artikulli i “New York Post” është tregues i politikës vetëvrasëse që jo vetëm nuk e dëmton Presidentin Putin, por përkundrazi shkatërron ekonomitë perëndimore, duke përllogaritur edhe faktin që Kina dhe India sigurojnë energji me kosto të ulët nga Rusia, ndërsa rritin kështu, me shpejtësi, konkurrencën e tyre.

Gazeta shkruan konkretisht në analizën e saj që ka bërë bujë në SHBA:

“Pasi Rusia ndërhyri në Ukrainë në fund të shkurtit, vendet perëndimore, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Europën, nxituan të vendosin sanksione ndaj Kremlinit.

Arsyetimi ishte ndëshkimi i Rusisë për sulmin duke shkatërruar ekonominë e saj. Presidenti Biden madje tha në deklaratën e tij publike se qëllimi ishte ta kthente rublën në rrënojë.

Tetë muaj më vonë, është e qartë se nuk funksionoi. Rubla nuk është ‘junk’, në fakt, është më e fortë se para luftës në shkurt, pasi është rritur rreth 23% kundrejt dollarit. Pse sanksionet kanë dështuar keq?

E thënë thjesht. Lufta dhe vetë sanksionet kanë rritur në mënyrë drastike kostot e energjisë. Meqenëse eksporti kryesor i Rusisë janë produktet energjetike, kjo do të thotë se Rusia po grumbullon pasuri.

Në shtator 2021, suficiti i llogarisë rrjedhëse të Rusisë, shuma e parave që Rusia fiton nga partnerët e saj tregtarë, ishte rreth 75 miliardë dollarë, sot është rreth 198 miliardë dollarë.

Politikat e sanksioneve kanë krijuar një situatë kurioze në të cilën Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj po paguajnë më shumë në pompë dhe rusët janë ulur mbi një pirg parash në rritje.

Në shkurt, shumë supozuan se nëse do të ndalonim blerjen e produkteve ruse të energjisë, nuk do të kishte kush tjetër për t’i blerë ato dhe vendi do të shembej.

Pa para në bankë, Kremlini nuk mund të financonte luftën. Por kjo nuk ndodhi.

Përkundrazi, vende të tjera, kryesisht Kina dhe India, kanë shkuar përpara dhe po blejnë naftë dhe gaz natyror rus (dhe madje ia rishesin Perëndimit). Nuk mund të keni ndalim eksporti pa bashkëpunim nga shumica e kombeve.

Ajo që është edhe më e keqe në këtë situatë është se këto vende marrin naftën dhe gazin natyror rus me zbritje.

Ndërsa konsumatorët amerikanë paguajnë një pasuri në pompë dhe Europa përballet me mundësinë e ngrirjes këtë dimër për shkak të mungesës së energjisë, ndërsa aleatët e Rusisë po konsumojnë energji të lirë ruse.

Natyrisht, kjo situatë nuk ka kuptim. Sanksionet tona dëmtojnë dhe përfitojnë Rusia dhe aleatët e saj. Diçka duhet të ndryshojë. Nevojitet një qasje e re. Meqenëse Rusia përfiton qartë nga çmimet e larta të energjisë, gjëja kryesore është të përpiqemi t’i ulim këto çmime. Për të arritur këtë nevojiten dy hapa.

E para është e paimagjinueshme: Amerika dhe europianët duhet të heqin sanksionet e naftës. Kjo do të lejojë që nafta ruse të rrjedhë lirshëm në tregjet botërore dhe të ulë çmimin.

Kjo nuk do të thotë ndalim i përdorimit të sanksioneve ekonomike kundër Rusisë. Ne duhet të vazhdojmë të vendosim sanksione bankare ndaj oligarkëve dhe të përdorim leva të tjera për të ndëshkuar presidentin rus Vladimir Putin për pushtimin e tij të paligjshëm.

Hapi i dytë është rritja e prodhimit të energjisë në Shtetet e Bashkuara. Amerika ka disa nga rezervat më të mëdha të energjisë në botë. Në vend që të shterojë rezervat strategjike të naftës, Administrata Biden duhet të çlirojë sektorin e energjisë dhe ta lejojë atë të shpojë aty ku është e nevojshme.

Qasja aktuale për sanksionimin e Rusisë ka dështuar. Rubla është më e fortë se përpara luftës dhe lufta e Rusisë po rritet për shkak të çmimeve të larta të energjisë.

Konsumatorët amerikanë po vuajnë dhe europianët po përballen me një dimër të mjerueshëm. Le ulim me çdo kusht çmimet e energjisë, me çdo mjet të nevojshëm.”

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Gjatë Gjithë Natës Rusët kanë Goditur Ukrainën

Next Story

Zelenski: "Perëndimi Duhet të Godasë me Bërthamore Kremlinin"

Latest from Info