Historia e “SOS”

/

Për gati një shekull, “SOS” ka qenë sinjali ndërkombëtar i shqetësimit, alarmit, lajmërimit, emergjencës. Shumë besojnë se vjen nga inicialet e fjalëve angleze “Save Our Souls” ose “Save Our Ship”. Në fakt, ajo u zgjodh sepse…

Në fakt, u zgjodh sepse ishte shumë e lehtë edhe për fillestarët e kodit Morse që ta përdornin ose ta njihnin, qoftë edhe me ndërhyrje. Ai përbëhet nga tre pika të njëpasnjëshme, tre pika dhe tre pika (…—…).

Sinjali i parë i shqetësimit ishte CQD.

U propozua nga shpikësi i radios Guglielmo Marconi dhe u miratua në vitin 1904. Megjithatë, nuk u përdor për shumë kohë. Në Kongresin Ndërkombëtar të Telegrafisë Wireless, organizuar më 22 nëntor 1906 në Berlin, mbizotëroi propozimi gjerman për SOS.

Zyrtarisht, ky vendim u ratifikua në vitin 1908. Sinjali i shqetësimit CQD vazhdoi të përdoret edhe për disa vite të tjera, kryesisht nga britanikët që e kishin propozuar të parët.

Shpëtimi i parë i madh pas një sinjali shqetësimi CQD u transmetua në vitin 1909. Pasi përplasjes së anijeve Republika dhe Florida, Baltiku, i cili mori mesazhin, nxitoi në zonë dhe mblodhi 1.500 të humburit.

Më i famshmi nga përdorimet e hershme të SOS ishte në fundosjen e Titanikut, radio operatorët e të cilit e përdorën atë në lidhje me sinjalin e vjetër të shqetësimit.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Komandanti i Forcave Wagner Rrethohet & Vret Veten me Një Plumb në Zemër (video)

Next Story

Rrëfimi i Merkel për Putin

Latest from Info