Shën e Premte (Parashqevi)

/

Martire e Kishës së Krishterë, veçanërisht e njohur në vendet e botës ortodokse. Kujtimi i saj festohet më 26 korrik.

Shën e Premte jetoi gjysmën e parë të shekullit II në Romë. Prindërit e saj quheshin Agathon dhe Politia dhe ishin të krishterë. Ajo lindi ditë të Premte, prandaj dhe emri i saj. U rrit dhe u edukua si e krishterë.

Pas vdekjes së prindërve, ajo ua shpërndau gjithë pasurinë të varfërve dhe u bë murgeshë.

Ajo u arrestua gjatë sundimit të perandorit Antoninus Pius (138-161), sepse po udhëtonte nëpër Romë dhe fshatrat përreth, duke predikuar fjalën e Zotit Krisht. U torturua brutalisht për të hequr dorë nga besimi i saj dhe kur refuzoi, asaj iu pre koka.

Tradita popullore beson se Shën e Premte shëron sëmundjet e syve, prandaj ajo është shpallur nga okulistët si shenjtore mbrojtëse e profesionit të tyre.

Më parë besohej gjithashtu nga të krishterët se shenjtorja parandalonte murtajën dhe kolerën.

1 Comment

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Shkupi u Rrafshua nga Tërmeti Shkatërrues i 26 Qershorit 1963 - Kush Bëri Planet Urbanistike të Rindërtimit?

Next Story

Pse BRICS Ra Dakord të Rivendosë 'Rregullin e Arit' & Çfarë do të Thotë për SHBAnë

Latest from Info